САЩ ще инвестират 113 милиона долара в развитието на технологии, енергетика и инфраструктура в индо-тихоокеанския регион. Това съобщи дъръжавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Би Би Си.

Той отбеляза, че Вашингтон ще се противопостави на всяка страна, която се опита да доминира в региона, изглежда отправяйки предупреждение към Пекин в контекста на засилването на търговските спорове и напрежението в Южно Китайско море.

"САЩ вярват в стратегическото партньорство, не в стратегическата зависимост", каза Помпео и обяви нова ера в икономическите ангажименти на САЩ в мира и благоденствието на региона.

Средствата са отделени в рамките на нова стратегия за задълбочаване на отношенията с региона, обяви дипломат номер едно по време на индо-тихоокеански бизнес форум във Вашингтон, в навечерието на заминаването му на обиколка в Сингапур, Малайзия и Индонезия.

Новата инициатива е отговор на китайския "Път на коприната", коментират анализатори. Инициативата "Един пояс, един път" представлява стратегия за развитие чрез създаване на мрежа от международни търговски и инфраструктурни партньорства. Тя си поставя амбициозната задача да трансформира политическата и икономическата среда в Евразия през следващите десетилетия.

Търговската война между Пекин и Вашингтон ескалира след като в полунощ на 6 юли в сила влязоха американски мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Ставките засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове. "Пощадени" бяха по-популярни стоки като мобилни телефони или телевизори.

В отговор Китай започна да въвежда ответни мита върху американски внос на стойност 34 милиарда долара - колкото и китайските стоки, обект на мерките на Вашингтон. Очаква се те да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар, както и автомобилния сектор и морските продукти.

Миналата седмица Тръмп заплаши да наложи мита върху целия китайски внос на обща стойност 515 милиарда долара.