Пол Манафорт - обвиненият в данъчни измами и в пране на пари бивш ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп, ще се изправи днес пред съда, предаде АФП.

Това ще постави началото на първия процес, свързан с експлозивното разследване на руската следа, превърнало се в мишена на непрестанните критики на американския президент, който безмилостно го осъжда като "лов на вещици".

Изпитите черти и побелелите коси на Манафорт са признаци за бруталното му изпадане в немилост. Външният вид на някогашния влиятелен лобист вече не включва безупречното облекло и прическа, които той демонстрираше от години във Вашингтон.

Бившият сътрудник на републиканците Роналд Рейгън и Боб Доул и представител в миналото на чуждестранни лидери с лоша репутация оглавяваше предизборната кампания на Тръмп между май и август 2016 г.

Въпреки че Манафорт е изправен пред съда от натоварения с разследването на подозренията за руска намеса в американските президентски избори специален прокурор Робърт Мълър, основният въпрос за възможен сговор между членове на предизборния щаб на Тръмп и Москва няма да бъде разглеждан на започващия днес процес.

Всъщност той е свързан с факти, станали преди влизането на Манафорт в екипа на Тръмп.

Държан далеч от Тръмп

Срещу 69-годишния Пол Манафорт са повдигнати обвинения за пране на пари и данъчни и банкови измами, свързани с дейността му като лобист в полза на подкрепяния от Москва бивш украински президент Виктор Янукович и на две симпатизиращи на Янукович партии до 2015 г. Тези разкрити от Робърт Мълър факти са благоприятни за неговото руско разследване.

Манафорт отрича всички обвинения.

Процесът срещу него ще започне в намиращия се близо до столицата Вашингтон град Александрия с избирането на 12 съдебни заседатели и ще продължи три седмици.

Докато гневът на президента вследствие на разследванията на Мълър нараства, този очакван с огромно нетърпение процес безпокои Белия дом.

"Пол Манафорт не разполага с каквато и да било информация, която да уличава президента в престъпление", заяви вчера адвокатът на президента Руди Джулиани пред телевизия Си Ен Ен.

Той освен това подчерта и краткостта на периода, прекаран от Манафорт начело на кампанията:

"Това са само четири месеца - той не би тръгнал да заговорничи с руснаците".

Надежда за милост?

Прокурорите ще призоват в съдебната зала повече от 30 свидетели, сред които и бившия сътрудник на Манафорт Ричард Гейтс, който съдейства на Робърт Мълър, след като се призна за виновен през февруари.

Сред 30-те разследвани от Мълър, по-голямата част от които са руснаци, Манафорт е единственият американец, отказал споразумение със съдебната власт, чрез което да избегне процес.

"Манафорт остана верен на Доналд Тръмп", изтъква Джонатан Търли, професор по право от университета "Джордж Вашингтон".

"Той може би смята, че процесът ще му позволи да запази шансовете си за помилване от президента, - обяснява Търли пред АФП. - В очакване на тази все още малко вероятна перспектива бившият лобист навлиза в един изключително труден процес", казва той. 

 

"Манафорт с помощта на Гейтс е изпрал повече от 30 милиона долара, - писа Робърт Мълър в обвинителния си акт през февруари. - Извършените от лобиста данъчни измами са на стойност милиони долари, похарчени за луксозни стоки и услуги за него и семейството му".

Дори да бъде признат за виновен и само по едно от обвиненията, Манафорт ще влезе в затвора "за поне десет години", твърди Джонатан Търли.

Съдебните заседатели няма да бъдат омилостивени от историята за баснословните му харчове, а обвинението ще нанесе срещу него съкрушителен удар с показанията на Ричард Гейтс, прогнозира професорът.

През септември срещу Манафорт във Вашингтон ще започне и втори процес. Той отново ще е в рамките на разследването на Мълър, който го обвинява в пране на пари и в недеклариране на услугите си като лобист в полза на чуждестранно правителство.

Манафорт бе изпратен в затвора през юни заради опита му за подкуп на свидетели. Тогава Доналд Тръмп се изказа против тежко наказание за лобиста.

През уикенда американският президент засили атаките си срещу Мълър, като обвини уважавания от републиканците бивш ръководител на ФБР в конфликт на интереси.

"Няма сговор!", заяви Тръмп и заклейми изфабрикувания според него от Робърт Мълър лов на вещици.

"Тайният сговор не е престъпление", заяви и днес президентът на САЩ.

"Тайният сговор не е престъпление, но това няма значение, тъй като Сговор Не е имало (като изключим Мошеничката Хилари и Демократите)!", написа в Туитър Тръмп.