"Бойко Борисов получи своята политическа аура, като отиваше и решаваше проблеми, там, където другите политици се отдръпваха. Това е добре познатият стереотип от приказките - накрая добрият цар идва и решава всичко", коментира политологът Румяна Коларова пред "Bulgaria on Air".

Според нея проблемът с исканията на родителите на деца с увреждания, чиито протести продължават, може да бъде лесно решен - по формулата, по която досега се е намирало решение за групи, които са били "свръхфаворитизирани". "В случая е важно какъв тип решение ще се вземе. Ако се намери моментно решение, ще се отключи кутията на Пандора", смята Коларова. Например много тежък е проблемът на възрастните хора с увреждания, за които никой не поставя въпросът. Кой ще се погрижи за тях?, добави тя.

Според социолога Кольо Колев "има много нечистотии, говоря за т. нар. националнопредставени организации. Скачат - и ние имаме проблеми. Но както казват китайците - проблимите трябва да се решават с малки стъпки".

Големият проблем е липсата на институционалност, смята Колев. 

Министър-председателят трябва да реши въпроса с момчето, което вчера родителите му заведоха в МС, за да види какви са жлижите за човек с увреждания премиерът, исканията на майките на деца с увреждания, еднолично съдбата на закона за приватизацията, "ще вкараме или не безумния закон за горите, какво да стане в сопотските военни заводи", избори социологът. 

"Всички тези неща показват, че няма институции. Разчита се на едноличната воля на някой силен. Като се правиш на голям, силен и добър, ти на практика унищожаваш институциите. Така проблемите се решават ситуативно, като на пожар", смята Колев.

"Разбира се, че имаме проблем с институциите. Но решението не е като сменим един човек, който има политическа воля с някой, който няма политическа воля. Алтернативата е БСП, а това, което говори Корнелия Нинова на Бузлуджа е опасно, това е азиатщина от най-долнопробен вид", твърди Румяна Коларова.

"Да заменяте един човек, който има политическа воля, съобразена с някакви европейски стандарти с едно жена, която се опитва да екзалтира с истерични изявления с азиатска природа", описа тя каква е според нея алтернативата на сегашното управление.

"Дали логиката на правителството е, ако мине номерът? Не, друга е. При това правителство, а и при други преди него, неща, които трябва да са инцидент, се развиват по един абсолютно предвидим начин. Ето примерът с пожара в Царските конюшни. Вече върви из Мрежата - отново ще е някой "клошар" и като се позабрави, там ще изникне някой небостъргач. Не за друго, а защото това се е случвало много пъти. Инцидент е, ако се спази правилото, а не обратното. Т.е. цялото законодателство е построено, за да е врата в полето", смята още Коларова. 

"На пръв поглед управлението изглежда стабилно, но виждате непрекъснато напрежение и искри, които имат. Парламентарното мнозинство се крепи на два гласа. Това е много нестабилно. До едно време ще може да се крепи, но няма да е особено дълго, защото непрекъснато се пораждат тези скандали", коментира Кольо Колев.

Според Коларова ще има рокади във властта.

"До края на годината това трябва да стане и то трябва да стане по логиката на учебникарската политология. Това е неизбежно. Друг е въпросът е кой, как и защо", подчерта още тя.