Ако сте планирали пътуване с полет на нискотарифната компания "Райънеър" през август и особено ако полетът ви е през Германия - има риск да имате проблем. И задължително трябва да следите новините в периода 6-8 август. 

Германски пилоти, работещи за регистрираната в Ирландия нискотарифна авиокомпания "Райънеър", също обявиха стачна готовност. Причината е същата като при стачките на пилотите от Ирландия и тези на кабинния екипаж в Италия, Португалия, Испания и Белгия - липса на напредък по преговорите за нов колективен трудов договор. Според информациите се очаквали съкращения на персонал в края на летния период. 

Профсъюзът Vereinigung Cockpit (VC) в Германия даде срок до 6 август на работодателя да представи нови условия и обеща пресконференция на 8 август за това какви действия ще бъдат предприети. Потенциалното обявяване на ефективни стачни действия на пилотите ще се случи поне 24 часа предварително, обясниха от синдиката, цитирани от световните агенции. По данни на профсъюза близо 96% от германските пилоти на авиокомпанията са обявили, че биха стачкували ефективно. 

Ръководството на "Райънеър" вече покани Vereinigung Cockpit на нови преговори през следващата седмица. Предишната среща бше преди дни във Франкфурт, но сближаване на позициите нямаше. 

Именно от Германия тръгнаха първите стачки преди година. През декември 2017 г. авиокомпанията призна профсъюзите за пръв път в 32-годишната си история.

Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри каза миналата седмица, че няма да позволи искания на синдикатите да повлияят на модела на бизнеса, благодарение на който превозвачът поддържа конкурентно ниски цени.