Петролът, единственият източник на валутни постъпления на Ирак, му е донесъл от 2005 година над 700 милиарда долара, съобщи иракската централна банка, цитирана от Франс прес.

Между 2005-а и 2017 година финансовото министерство е отчело 706,23 милиарда долара (600 милиарда евро) валутни приходи от петрол, се уточнява в комюникето.

Общо 703,11 милиарда долара или 99,5 на сто от тази сума, са били изразходвани в страна, чиито финанси са силно подкопани от години в резултат на войната срещу джихадистите от групировката Ислямска държава.

Мнозинството иракчани живеят с усещането, че не са се възползвали от тези значителни петролни постъпления. Ирак е обхванат вече над три седмици от протести срещу упадъка на държавните служби и разнебитената инфраструктура.

Демонстрантите негодуват най-вече срещу недостига на електроенергия и вода в южните земеделски райони, които страдат от засуха.

Акциите на недоволство, които тръгнаха от Басра, най-богатата на петрол провинция в страната и въпреки това с най-слабо развита инфраструктура, досега станаха причина за смъртта на 14 души.

Според парламента за 15 години равностойността на 194 милиарда долара държавни пари са се изпарили чрез компании паравани. Тази сума е три пъти бюджета на държавата и дори е по-голяма от брутния вътрешен продукт на Ирак.

Страната, вторият производител в ОПЕК с близо 4,5 милиона барела дневно, редовно настоява за повишение на котировките на черното злато, за да може да подсили бюджета си.
В края на юни ОПЕК заедно с Русия и партньорките си потвърди принципно решение да вдигне добива на петрол, припомня АФП.