Депутатът от БСП Таско Ерменков се оплака публично, че домът му е бил ограбен. За втори път. В отворено писмо до медиите той детайлно се спря на обстоятелствата около кражбата като изведе и предположението, че вероятно той и останалите членове на семейството му, както и кучето им, са били обгазени.

"Четиричленното ми семейство беше вкъщи, всички спяхме - тогава престъпниците влизат в апартамента. Входът е с контролиран достъп. Имаме куче, което е младо и винаги реагира на всяко движение във входа. Вратата на апартамента се заключва четворно", описа Ерменков ситуацията.

Взломът се случил в 2.30 часа на 3 юли, става ясно от изложението на депутата. 

Той подчерта и един особено подозрителен, според оценката му, факт:

"От изчезналите неща особено подозрителен е фактът, че от портмонето на съпругата ми, която преди три дни се беше върнала от Москва, където посети болния си баща, са взети пари в брой, а от кредитните карти в портмонето й само нейните руски банкови социални карти, на които тя получава руската си пенсия от 55 год. възраст и социална карта. На тези сметки има броени рубли (равностойност 100 долара) и тези карти могат да се ползват само в Русия. До тях в портмонето й бяха и българските карти, които не са взети."

"Може би тези престъпления имат връзка и са инструмент за сплашването ми заради активната ми гражданска позиция и нетърпимостта ми към всякакъв род несправедливост, изразявани както от трибуната на Народното събрание, така и по медиите", изказа предположение депутатът от БСП, който преди време в своя публикация във фейсбук обяви, че водата в София е отровена.

В отвореното писмо той обявява още че става дума за психически тормоз и иска среща с главния прокурор, а накрая завършва с уверението:

АЗ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАМ И ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ДЕЙСТВАМ ЧЕСТНО, ОТКРИТО, ПО СЪЩИЯ НАЧИН - КАКТО И ДОСЕГА - В ИНТЕРЕС И ЗАЩИТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК В РОДИНАТА МИ

Ето и пълния разказ на депутата (правописът и главните букви са запазени):

Всеки в държавата е подложен на риск от ограбване. Това се посочва в отворено писмо на народния представител Таско Ерменков във връзка с извършената кражба в дома му. Агенция „Фокус" публикува пълния текст на отвореното писмо без редакторска намеса: Уважаеми дами и господа, колеги! Обръщам се към Вас с информация и апел за оповестяване на цялото общество за поредното извършено престъпление срещу моето семейство: нагло и предизвикателно то беше осъществено през нощта (към 2.30 час.) на 3 юли 2018 г. Четиричленното ми семейство беше вкъщи, всички спяхме - тогава престъпниците влизат в апартамента. Входът е с контролиран достъп. Имаме куче, което е младо и винаги реагира на всяко движение във входа. Вратата на апартамента се заключва четворно.

Престъпниците са влезли в коридора и в хола на апартамента, като са взели чантите с документи, пари и други ценни неща. Никой от нас, в това число и кучето не реагира и не се събуди! Полицията, която извикахме към 08.30 часа, когато видяхме, че вратата е притворена, предположи, че ние и кучето сме били обработени с газ. От изчезналите неща особено подозрителен е фактът, че от портмонето на съпругата ми, която преди три дни се беше върнала от Москва, където посети болния си баща, са взети пари в брой, а от кредитните карти в портмонето й САМО нейните руски банкови социални карти, на които тя получава руската си пенсия от 55 год. възраст и социална карта. На тези сметки има броени рубли (равностойност 100 долара) и тези карти могат да се ползват само в Русия. До тях в портмонето й бяха и българските карти, които не са взети. Не са взети и българките карти на другите членове от семейството. Най-подозрителното е, че миналата година на в началото на м. март от чантата на съпругата ми бяха откраднати пак нейните руски карти и аналогична сума на тях ( и пенсионна банкова карта на баща й от Сбербанк – при това невалидна, с изтекъл срок). Те са били намерени от полицаите от 05 РУ-СДВР почти веднага – на 20 март. Но й бяха върнати от полицаите чак в края на юли 2017 г. Тогава, както и сега при кражбата, в портмонето й имаше и български карти. Остават въпросите: - ЗАЩО картите не бяха върнати от полицията ВЕДНАГА? - ЗАЩО се крадат само руските й социални карти?

Нещо повече: сега, на 3 юли, всъщност е ВТОРОТО ОГРАБВАНЕ на апартамента ни: първото беше през септември 2015 г. точно по време на САНИРАНЕТО на блока – по Европейските проекти, ръководени от г-жа Л. Павлова. Престъплението беше извършено и тогава абсолютно предизвикателно: на 26 септември посред бял ден, когато блокът е пълен с хора, а долу на входа има портиер. Същия ден със съпругата ми бяхме заминали за два дни при приятели на море, а дъщерята ни, М. Ерменкова с приятеля си С. Кочев (който сега ѝ е съпруг) бяха излезли за по-малко от един час от апартамента. Тогава бяха откраднати всички ценни неща и пари от дома. Крадците бяха „перфектни“: прикриха престъплението, като бяха оставили всичко в първоначален вид и само по една случайност дъщеря ми е разбрала за кражбата и веднага е уведомила полицията. Това престъпление и до днес не е разкрито, като според мен бе водено формално от самото начало, след което е било предадено на прокуратурата – така излиза по думите на полицаите от СДВР през 2016 г., след запитването на семейството ми за хода на делото. Реално никой не ни информира и до ден днешен за хода му и резултатите: Все едно че е напълно нормално явление да бъдеш ограбен и няма нужда да бъдеш информиран за хода на разследването.

Правих опити за организиране на среща с главния прокурор чрез парламентарния му секретар, но и досега такава среща не се е състояла. Преди ТРИ седмици съпругата ми пусна сигнал до районния прокурор за извършеното престъпление и практически бездействието на следствие и прокуратурата, както преди така и сега (поне такова впечатление се създава от липсата на информация и пълното мълчание на компетентните органи). Единственината стъпка беше да ми се обадят от районна прокуратура, за да ме попитат за имената на съпругата ми и нейния ЕГН, нещо, което можеше да се направи и по служебен път. В къщи всички са в постоянен стрес, защото никой не се чувства сигурен, в това число и за живота си. В тази връзка искам дебело да подчертая: ТУК СТАВА ДУМА НЕ САМО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО „КРАЖБА“, А ЗА ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ НАД СЕМЕЙСТВОТО МИ! Уважаеми дами и господа, колеги!

Обръщам се директно към Вас: Тези престъпления, заедно с всички други, на които са жертва десетки хиляди граждани на България, са ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ СИГУРНОСТТА В БЪЛГАРИЯ, КЪМ ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ, КЪМ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ. Може би тези престъпления имат връзка и са инструмент за сплашването ми заради активната ми гражданска позиция и нетърпимостта ми към всякакъв род несправедливост, изразявани както от трибуната на Народното събрание, така и по медиите. Те, разбира се, нямат връзка с извършваните срещу мен проверки от градската и специализираните прокуратури за това, дали съм разпространявал фалшиви новини и дали съм „терорист“, но искам да Ви уверя, че, извършителите – които да са те - няма да постигнат търсения от тях резултат!

АЗ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАМ И ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ДЕЙСТВАМ ЧЕСТНО, ОТКРИТО, ПО СЪЩИЯ НАЧИН - КАКТО И ДОСЕГА - В ИНТЕРЕС И ЗАЩИТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК В РОДИНАТА МИ!

Но като съпруг и баща, искам и имам право - както има право всеки гражданин на България - семейството ми да има спокоен живот в родната си страна! И като гражданин и като народен представител аз няма да премълчавам стряскащите факти на безсилието на МВР, както и факта, че САНИРАНЕТО стана начин на извършването на кражби не само в нашия апартамент през 2015 г., а също и „удобство“ за престъпниците за зачестилите нощни кражби на спящи в апартаментите си хора.

И ако досега се въздържах от публичност единствено с мотива да не преча на разследващите, днес вече нямам избор и съм длъжен да информирам обществеността не само за извършените престъпления, но и за това, как компетентните органи си вършат работата, защото ние, българите, трябва и имаме право да живеем спокойно в НАШАТА страна - със сигурност за гражданите й: и по улиците и найвече ВКЪЩИ!