Според данните, анализирани от международен научен екип, антисемитизмът в Западна Европа нараства. 78% от германските евреи са били обект на различни заплахи през 2017 г., а  близо две трети от евреите във Франция смятат, че антиеврейският расизъм е широко разпространено явление в страната. Също така близо половината от читателите на еврейския седмичник "Nieuw Israëlitisch Weekblad", издаван в Холандия, твърдят, че заради антисемитски прояви миналата година сериозно са се опасявали за сигурността си.

Опасенията на участниците в анкетата се потвърждават и от някои миграционни тенденции. През 2012 г. над 1900 евреи са напуснали Франция и са се преселили в Израел. Оттогава насам броят им бързо се увеличава - през 2015 г. над 7800 души са емигрирали от Франция. Евреите в Белгия също се страхуват за безопасността си, поради което властите в Брюксел излязоха със специални препоръки към тях да не излагат на показ своята принадлежност към юдаизма. А след избухването на конфликта в Газа през 2014 г. еврейските родители масово предупреждават децата си да не носят на обществени места звездата на Давид.

Страхът сред евреите

"Германската фондация “Памет, отговорност и бъдеще” (AVZ) също проведе свое изследване, резултатите от което са обобщени под заглавие: “Антисемитизмът и миграцията в днешна Европа - има ли взаимовръзка?”. Авторите на изследването анализират антисемитските прояви в пет страни: Белгия, Франция, Германия, Холандия и Великобритания. И стигат до тревожния извод, че страхът сред евреите е обхванал всички страни в Западна Европа. 

На въпрос доколко тези усещания са свързани със засилената миграция от Близкия изток и Северна Африка, авторите на проучването дават сдържан отговор. Според тях, всички данни показват, че новите преселници от тези региони са или могат да бъдат "настоящи или потенциални източници на антисемитизъм". Екипът изрично прави и допълнителната уговорка, че "подобни проучвания на общественото мнение могат да доведат до различни резултати в зависимост от въпросите, които са зададени в анкетата".

Враждебност сред мюсюлманите

Въпреки това, авторите посочват, че е възможно да се очертаят определени  тенденции, свързани с петте западноевропейски страни. Според тях, втората палестинска интифада в периода 2000-2005 година, както и събитията в ивицата Газа и окупираните територии през последните близо 20 години са предизвикали силни реакции в Западна Европа, включително и антисемитски прояви и инциденти. Но въпреки това не може да се твърди, че мюсюлманите колективно изпитват омраза към всички евреи. Голям процент млади мюсюлмани, около 66 на сто, имат отрицателно отношение към ционистите и към всички онези, които са ангажирани с опазването на Израел като еврейска национална държава в Палестина. Но едва 12% изразяват открита враждебност към самите евреи.

Авторите на изследването не премълчават и отрицателните примери: „Младежи от марокански и турски произход упражняват тормоз над евреи по улиците в Холандия. Холандски граждани от мюсюлмански произход без съмнение участваха в антисемитски инциденти от лятото на 2014 г."  В друг подобен инцидент поддръжници на терористичната организация "Ислямска държава" (IS) са размахвали черни знамена и скандирали на арабски "Смърт за евреите".

Авторите на проучването, проведено от фондация  “Памет, отговорност и бъдеще”, обобщават резултатите така: "Сред мюсюлманските малцинства, както и сред хората, които симпатизират на крайнодесни групировки, антисемитските нагласи и/или антисемитското поведение имат непропорционално голяма тежест."

Изследването стига до комплексни изводи за една противоречива картина: "Някои данни показват, че антисемитските нагласи са широко разпространени сред бежанците от Близкия изток и Северна Африка. Вярно е обаче и друго: мнозинството от тези хора вярват в идеите на демокрацията, равенството и мирното съжителство между мюсюлмани, християни и евреи. "

В заключение, според авторите в крайна сметка няма ясни доказателства, че мигрантите от Северна Африка и Близкия изток допринасят значително за нарастването на антисемитизма в европейските общества.

Дойче веле