Българското заведение „Механата“ в Манхатън, Ню Йорк, попадна в елитното американско списание „Ню Йоркър“. У нас клубът стана известен след сериала „Седем часа разлика“ на бТВ, в който част от действието се развива в американския бар „Избата“, вдъхновен от „Механата“.

Текстът в „Ню Йоркър“ е озаглавен „Водка в ледена стая в българска дискотека“. Авторът Дейвид Кортава разказва, че клиентите там носят дрехи, произведени в стария Източен блок, и поглъщат шотове с водка при минус 15 градуса. Съкратен вариант на репортажа излезе предварително в онлайн изданието, но пълният текст може да се прочете в броя на списанието от 6 до 13 август.

Вниманието на журналиста привличат руски финансист и двама съдружници, които надничат през стъклената стена на „ледената пещера“ на „Механата“ – българска дискотека в „Lower East Side“. Веднъж щом влязат, те имат две минути да погълнат до шест шота всеки. Грузински барман, който се оказва, че е наследник на благородния род Абашидзе от XV в., раздава винтидж военни дрехи от Източния блок, украсени със сърп и чук пухени шапки ушанки и чаши за шотове, направени от лед.

„Не пийте от бутилката – инструктира той. – И ако, не дай си Боже, имате нужда да повърнете, излезте навън.“

Новопроизведените съветски партизани влизат в стаята с температура от 5 градуса по Фаренхайт (-15 градуса по Целзий), декорирана с водка по рафтовете. Чукват се и вдигат тост („Наздаровие – ун, дос, трес!“) и обръщат един кръг френска водка. Барманът се появява през прозорец, наблюдавайки как другарите пълнят чашите си с британско питие с цвета на дезинфектантен разтвор.

„Трябва да ви предупредя – казва той. – Това има вкус на гаден сироп за кашлица.“

Клиентите се засмиват и въпреки това изпиват шота.

Всеки четвъртък барът е домакин на „световно денс парти“ с диджей или жива музика от бендове, свирещи всичко – от реге, кумбия, тарантела до клезмер; „циганско пънк кабаре“, звукът на което „Гогол Бордело“ представиха за пръв път през 90-те. Тази вечер обаче тонколоните свирят по-позната мелодия.

След като изпиват по четири шота, финансистът и съдружниците му излизат от стаята, събличат идеологично натоварените си костюми и се препъват към няколкото стриптийз пилона, където танцуват непохватно и с нелепа наслада на „Celebration“ от Kool & the Gang.

Наблизо графити портрет на Карл Маркс не може да стори нищо друго, освен да се наслади на сцената.

Площад Славейков.