Сирия призовава международната общност да й помогне за завръщането на бежанците и да създаде необходимите условия за тази цел.

Това заяви днес пред журналисти ръководителят на сирийската правителствена делегация на срещата в Сочи за Сирия, постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари, цитиран от ТАСС.

"Ние призоваваме международната общност да окаже помощ на Сирия за връщането на бежанците и да създаде необходимите условия, в частност възможност за осигуряване на работа за бежанците на територията на Сирия", каза Джаафари.

Той отбеляза също, че приветства, постигнатото в Сочи споразумение за размяна на пленници.

"Нашата позиция за размяната съвпада с позициите на Русия и Иран. Предоставихме първоначален списък на изчезналите и отвлечените хора. Ние можем да го допълним и разширим, когато получим идентичен списък от страна на радикалните терористични групировки", посочи Джаафари.

Страните - гаранти на примирието в Сирия ( Русия, Иран и Турция) в приета днес съвместна декларация призоваха да се увеличи хуманитарното съдействие на Сирия и да се създадат условия за безопасно връщане на бежанците. 

След срещата за Сирия в Сочи Башар Джаафари каза, че неговото правителство няма да позволи на турските войски да останат в Сирия, предаде Асошиейтед прес. "Ние ще ги изгоним", каза той.

Турция, която подкрепя сирийската опозиция, изпрати военни в Северна Сирия да се сражават срещу Ислямска държава и срещу кюрдските милиции. Турция прати също така военни и в бастиона на опозицията Идлиб като част от споразумението за създаване на зони за деескалация, договорено с Иран и Русия. Джаафари днес каза, че Сирия си запазва правото да си върне Идлиб военно, ако разговорите за помирение се провалят. 

Джаафари каза също така, че сирийското правителство иска от САЩ и техните съюзници незабавно да изведат войските си от сирийска територия, предаде ТАСС.

Той съобщи, че Сирия ще работи за реформа на сирийската конституция въз основа на действащата конституция.