Управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) спечели мнозинство в парламента, след като победи с голяма разлика в селските райони, показват официалните резултати, обявени в сряда, предаде Ройтерс. Те разчистват пътя за победа на президента Емерсон Мнангагва.

ЗАНУ-ПФ взема 109 места в парламента срещу 41 за опозиционното Движение за демократична промяна (ДДП), съобщи избирателната комисия. Остават да бъдат разпределени още 58 места. На управляващите трябват още 30 от тях, за да могат да променят конституцията.

Агенцията посочва, че избирателите посочват президента въз основа на партийната си привързаност и се очаква тенденцията от парламентарния вот да продължи в президентския, чиито резултати се очакват по-късно през тази седмица. 

ДДП, водено от Нелсън Чамиса, печели в повечето градски центрове. То вчера обвини избирателната комисия, че нарочно бави резултатите от гласуването в понеделник и съобщи за нередности в първия вот от отстраняването на управлявалия 38 години Робърт Мугабе в безкръвен преврат през миналия ноември.

Вчера, докато още не бяха ясни резултатите, и Мнангагва, и Чамиса се обявиха за победители.