Музикантът Питър Гейбриъл изрази тревога във връзка с външната политика на Обединеното кралство, след като международни артисти не успяха да се представят на световния фестивал Womad след визови проблеми, съобщава „Гардиън“. WOMAD (абревиатура от "Свят на музика, изкуства и танц") е международен арт фестивал, чиято основна цел е да бъде празник на многобройните форми на музика, изкуства и танци по света.

Редица изпълнители и групи, които е трябвало да се включат в събитието в Уилтшиър през миналата седмица, не са били допуснати в страната според директора на събитието Крис Смит. Сабри Мосба от Тунис, Уазимбо от Мозамбик и членове на най-популярната музикална група от Нигер „Тал Нешънъл“ са били възпрепятствани да влязат във Великобритания, твърди Смит. Сестрите „Хашмат Султана“ от Индия също са имали затруднения при влизането в кралството и са успели да пристигнат 24 часа след насроченото им изпълнение.

Гейбриъл, който е съосновател на WOMAD през 1980-а, каза:

Правото да пътуваш за работа, за образование и дори за удоволствие все повече се ограничава и все по-често по расова и религиозна линия.

Тревожен е фактът, че нашият фестивал в Обединеното кралство днес има реални проблеми при влизането на артисти в страната… [много от които] вече не искат да идват в Обединеното кралство поради трудностите, разходите и забавянето с визите заедно с новия страх, че не са добре дошли.“

Смит казва, че това е поредният пример за правителствената политика на „враждебна среда“, засягаща международните артисти и изпълнители с планирано представяне във Великобритания. Той заяви, че тази година за първи път артисти са отклонили покани за участие в WОMAD, като мнозина са се позовали на трудности при влизането в страната с автоматизираната визова система, която доведе до проблеми и на фестивала през 2017 г.

„Независимо дали техните възприятия са обективни или пресилени, реалността е, че за много творци трудностите и разходите за влизане в Обединеното кралство, както и вероятността от отхвърляне, не си струват усилията – смята Смит. – Засега това е само капка, но може да стане наводнение.“

Гейбриъл допълва:

„Винаги е имало и още има добри хора във външно министерство, които всяка година се опитват да ни помагат, но предупредителните знаци са все по-ясни: ако искаме страна, отворена за хора с идеи, традиции, храна и култура, различни от нашите, трябва да променим сегашните визови процеси и да намерим начини да върнем обърнем нарастващите ограничения срещу чужденците.

Пътуванията са част от живота на музикантите и почти навсякъде, където съм бил, са ме посрещали с любезност и щедрост. Наистина ли искаме страна, в която живеят само хора от една и съща раса, религия, култура, подравнена от "Брекзит"? Държава, която губи волята си да бъде отворена към света?“

Общността на британските музиканти също призова свободата на движение да бъде защитена. Доклад сочи, че повече от 40% от членовете на общността са забелязали въздействие върху работата им в резултат на гласуването на "Брекзит" - от 19% през 2016 г. до 26% през 2017 г. Повече от една трета от респондентите са заявили проблеми, докато пътуват извън ЕС, а 15% твърдят, че са загубили работа поради визови проблеми.

Смит поставя под въпрос дали враждебната политика към гостуващите чужденци отразява волята на нацията:

Силно вярвам, че британците не изпитват такива чувства и 35-те хиляди души, които присъстваха на фестивала WOMAD през миналата седмица, са съгласни с мен.

Великобритания е страна, изградена въз основата на различни култури; това е страна, която уважава и се вълнува от разнообразието, и страна, която иска да заеме мястото си на световната сцена.

За съжаление това не е посланието, което изпращаме извън нашите граници, а потенциалните щети на нашите общности, култура и икономика могат да се окажат трагични.“

"Площад Славейков"