Иранските политици реагираха с подозрение на предложението на Доналд Тръмп за разговори, смятайки, че американският президент се опитва да задълбочи разделението между народа и държавата, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс", цитаран от БТА.

Вестникът се позовава на бившия вицепрезидент реформист Мохамад Али Абтахи, който смята, че предложението на Тръмп вероятно цели да засили обществения натиск върху Ислямската република, така че иранците да обвинят управляващите за последиците от санкциите. Тръмп си мисли, че само жестът да предложи преговори вече е победа за него, но изглежда изобщо не възнамерява да даде на Иран нещо в замяна, казва политикът.

Тръмп увеличава натиска върху Техеран от май, когато изтегли САЩ от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение между световните сили и Иран и върна санкциите. Действията му изостриха валутната криза в Иран, а това подхранва инфлацията в момент, когато общественият гняв срещу икономическите неправди расте. Протести избухват тук и там в Иран от месеци, а много иранци смятат, че Тръмп е подел кампания за смяна на режима, посочва вестникът.

Няма индикации, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, който е и най-висшата инстанция при вземане на държави решения, е готов да позволи каквито и да било разговори със САЩ. За него враждебните отношения със САЩ остават идеологически стълб на Ислямската република, смятат цитирани от "Файненшъл таймс" анализатори.

Иранските лидери не приемат мисълта за преговори със САЩ и казват, че на президента Тръмп не може да се вярва, но 45-годишен ирански строителен предприемач обобщава онова, което мислят много от редовите иранци, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Разбира се, че трябва да разговаряме с Тръмп. Какво лошо има в разговорите? Ще сме луди да не преговаряме", казва той, цитиран от вестника.

Ден по-рано американският президент заяви, че е готов да разговаря с иранските ръководители без предварителни условия. Вчера публичната покана на Тръмп изглежда занимаваше мислите на всички в Техеран. Все по-отчаяни, мнозина казват, че биха приели всяка възможност за облекчаване на икономическия батак в Иран.

Иранският риал изгуби 80 процента от стойността си през последната година и почти 20 процента само в последни дни. Чуждите инвеститори напуснаха страната, за да избегнат новите американски санкции, които влизат в сила след по-малко от седмица.

Почти всяка седмица протести заради цените или заплатите избухват на различни места в Иран с потенциала да се разраснат, ако стремглавият икономически срив продължи, припомня всекидневникът.

Предложението на Тръмп обаче изглежда парализира иранските лидери. Преки преговори със САЩ са против идеологията им. Те смятат, че да разговарят публично с Тръмп, когото определят като изключително невеж, своенравен, арогантен и примитивен, би било особено унизителна капитулация пред империализма и натиска, допълва "Ню Йорк таймс".

В понеделник американският президент каза, че е готов да се срещне с иранските ръководители без предварителни условия, но на следващия ден няколко ирански лидери изказаха съмнения в сериозността на Доналд Тръмп и не пожелаха да възобновят диалога, отбелязва френският в. "Уест Франс".

Различни висши представители на Ислямската република изтъкнаха противоречието между думи и дела при Тръмп. Освен че връща санкциите срещу Иран, правителството на Тръмп продължава да оказва натиск върху други страни, за да ги разубеди да поддържат търговски отношения с Иран. Санкциите и натискът са точно обратното на диалога, каза говорител на иранското външно министерство.