Бактериите не са застраховани срещу изчезване, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на канадско проучване, което оборва широко разпространеното схващане, че микроорганизмите не могат да измрат заради многочислеността на популацията им. 

Авторите на изследването от университета на Британска Колумбия са установили, че в действителност бактериите измират с неподозирано високи темпове. 

Учените са открили, че през изминалите няколко милиона години са изчезнали между 45 000 и 95 000 типа бактерии. Въпреки значителните загуби те остават устойчиви на масови изчезвания на видове, заличили от лицето на Земята форми на живот като динозаврите.

С помощта на съвременни техники канадските специалисти са успели да изготвят първото по рода си еволюционно дърво на бактериите, да изчислят степента им на изчезване и "новаторските им" методи за оцеляване.

Учените отчитат, че в наши дни на Земята съществуват между 1,4 милиона и 1,9 милиона линии бактерии. 

"В продължение на над 3,5 милиарда години геохимичната структура на нашата планета се е оформяла благодарение на еволюцията и разнообразието на бактериите. Въпреки съществена им роля в древните и съвременните биосфери, малко е известно на науката за еволюционната им динамика в хода на земната история. Фосили на бактерии се срещат рядко, така че познанието ни за еволюцията им е оскъдно", пишат специалистите в сп. "Nature Ecology and Evolution". 

И докато днешното бактериално разнообразие несъмнено е голямо, то представлява само скромна част от това, което еволюцията е генерирала на Земята. 

Учените са установили още, че въпреки честото и постоянно изчезване на индивидуални видове, бактериите продължават да се разнообразяват без прекъсване и да устояват на масовите и повсеместни измирания на растителни и животински видове.

Специалистите допускат, че съревнованието между бактериалните видове подхранва високата степен на измиране сред тях, като същевременно ги прави по-неподатливи на внезапни масови многовидови изчезвания.

БТА