И днес с Министерският съвет реши да раздаде доста пари - този път за "реализиране на значими общински проекти и за ремонт на храмове".

"Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за 2018 г. в общ размер на 110,9 млн. лв. и 358 хил. лв. за ремонт и довършителни дейности на православни храмове в гр. Варна и гр. Русе.", съобщи пресслужбата на правителството след заседанието днес. 

В съобщението са дадени само няколко примера. Например Пловдив получава 9 млн. лв. за финансиране на изграждането на нова или обновяване на съществуваща културна инфраструктура (художествени галерии, кина, зали за временни експозиции) и за обновяване на друга градска среда (площад „Централен“ и прилежащи културни пространства и др.). Парите са в изпълнение на програмата за подкрепа на града под тепетата, който е избран за Европейска столица на културата пред 2019 г. 

София получава допълнителен трансфер от 15 млн. лв. за финансиране изграждането на разширение на метрото – Трета метролиния, етапи І и ІІ, участъка от бул. „Владимир Вазов“ – ЦГЧ – жк „Овча купел“ – кв. „Горна баня“. Проектът е продължение на изграждащата се Трета метролиния от бул. „Владимир Вазов“ до жк „Овча купел“ със съвместна жп спирка и метростанция на жп линията София-Перник в кв. „Горна баня“ и ново метродепо в кв. „Земляне“. 

Дотук примерите са за около 24 млн. лв. Не се съобщава останалите пари до 111 млн. лв. в кои общини отиват. Пише само: 

"С постановлението са одобрени средства по бюджетите и на редица други общини, които са предназначени приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа и за реализиране на редица инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда".

Очаква се постановлението на Министерския съвет да бъде публикувано. 

Допълнителните трансфери по бюджетите на общините и по бюджета на Министерския съвет се предоставят за сметка на предвидените средства в централния бюджет за 2018 г. и за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2018 г., съобщават още от правителството. 

Опозицията редовно критикува властта, че се раздават милиони с постановления, вместо тези разходи да са заложени в годишния закон за бюджета на държавата.