Вносът на соя от САЩ на европейския пазар се е увеличил с 283%, показват нови данни, публикувани днес от Европейската комисия (ЕК). Така общият дял в ЕС на американската соя е достигнал 37%, в сравнение с 9% отпреди година.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е въвел двумесечен отчетен механизъм, който следи развитието на търговията със соя между САЩ и ЕС. Това е първото конкретно продължение след срещата на високо равнище ЕС-САЩ във Вашингтон между Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп, става ясно от прессъобщението на ЕК.

"Европейският съюз може да внася повече соя от САЩ и това се случва, докато говорим", каза днес Юнкер. "Това е ситуация, благоприятна и за европейските, и за американските граждани".

Комисарят по земеделието Фил Хоган заяви: "Европейският съюз и Съединените щати са дългогодишни партньори и има място за по-нататъшно укрепване на търговските ни отношения. Изразихме желанието си да внасяме повече соя от Съединените щати и това вече се случва. Европейските и американските фермери ще спечелят много, работейки заедно."

В съвместното им изявление от 25 юли, Юнкер и Тръмп се споразумяха, че докато бъдещото търговско споразумение няма да включва селското стопанство, ЕС и САЩ ще работят по увеличаване на търговията със соя. 

В сравнение с юли 2017 г. вносът на соя в ЕС от САЩ се е увеличил с 283% или 360 000 тона. Вносът в САЩ на соя от европейските фермери също се е увеличил - 185 000 тона са внесени през юли 2018 г., което е увеличение с 3.337% в сравнение с юли 2017 г. Така американските фермери осигуряват 13% от вноса на соя в ЕС в сравнение с 0.3% през юли 2017 г.

ЕС се нуждае от соя като източник на протеини за хранене на животните, включително пилета, свине и едър рогат добитък, както и за производство на мляко. В момента ЕС внася около 30 милиона тона годишно, тъй като не може да произвежда достатъчно количество. Американските цени за соя и соево брашно понастоящем са най-конкурентните на пазара, отбелязва пресслужбата на ЕК в съобщението си.