Парламентът в Рим блокира назначаването за директор на обществения оператор RAI на журналист, известен с евроскептичните си възгледи. Това е първият случай след изборите през пролетта, когато правителството не получава подкрепата на мнозинството в парламента.

Марчело Фоа е избран през миналата седмица от коалиционното правителство на "Лига" на Матео Салвини и движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо за директор на обществения оператор. 

Той е с евроскептични позиции и дори подкрепя провеждането на референдум за излизане от еврозоната. Фоа е редовен коментатор за кремълската телевизия Russia Today и популяризира положителното отношение на новите управляващи в Рим към Москва. 

Местни издания, цитирани от "Политико", изтъкват близките му отношения с вътрешния министър и лидер на "Лига" Матео Салвини. Последната книга на Фоа е представена с видеообръщение на Салвини.

Освен това журналистът присъства на срещата на Салвини с бившия стратег на Доналд Тръмп Стив Банън преди изборите през март. Преди седмица Банън обяви, че основава фондация в Брюксел, която да подпомага евроскептичните партии на изборите за Европарламент догодина и в крайна сметка да ги обедини в "супергрупа", която да блокира работата на институцията.

Каналите на RAI са най-популярни сред италианските граждани, припомня Ройтерс.

При гласуването в залата липсваха депутатите от "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони, които по принцип подкрепят правителството. Това изигра ключова роля за отхвърляне на назначението.