Министрите на икономиката на Италия и Франция обявиха, че ще работят за по-бързото приемане на предложението на Европейската комисия за облагане на дигиталните услуги от края на тази година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Налогът ще бъде върху приходите, които реализират в Европа световни цифрови гиганти като Google, Facebook, Amazon.

На среща днес в Рим италианският министър на икономиката Джовани Триа и френският му колега Брюно Льо Мер посочиха в съвместно изявление, че данъкът върху приходите от дигитални услуги е въпрос от изключителна важност за гражданите и ще гарантира по-голяма справедливост и ефективност. Те се споразумяха също така да работят да по-бърз напредък по хармонизирането на корпоративните данъци в Европа.

Двамата министри отбелязаха, че за тях ще бъде приоритет подобряването на банковия съюз, за да се гарантира по-голяма стабилност, растеж и работни места в еврозоната, както и създаването на бюджет на еврозоната, за да се "осигури по-голяма стабилност и взаимодействие".

Льо Мер каза пред журналисти след срещата, че френското правителство продължава да подкрепя придобиването на френската корабостроителница Ес Те Икс Франс (STX France) от италианската Финкантиери (Fincantieri), съобщи Ройтерс. Така той отхвърли опасенията, че на придобиването може да се попречи заради обтегнатите отношения между Париж и новото антисистемно правителство в Италия.

Льо Мер обаче се обяви против едно прибързано сливане между Финкантиери и френския оператор на военни корабостроителници Навал груп (Naval Group), на което се гледа като евентуална възможност след придобиването на Ес Те Икс.

Няма да е разумно да обсъждаме сливане в отбранителния сектор сега, каза пред репортери Льо Мер, като подчерта, че то не е било част от споразумението, постигнато през 2017 година.

Според споразумението между Италия и Франция Финкантиери купува дял от 50 процента в Ес Те Икс, но поема на практика контрола върху френската корабостроителница, тъй като получава 1 процент допълнително под формата на акции, дадени на заем от Франция. Тя може да си ги върне обратно, ако не е доволна от начина, по който се управлява компанията. 

Отношенията между Франция и Италия се влошиха през последните седмици заради разногласия по въпроса за мигрантите и след като италианското правителство изрази съмнения по проекта за високоскоростната жп линия Лион-Торино.

Льо Мер каза след среща днес с италианския вицепремиер Луиджи Ди Майо, че Париж все още очаква италианската позиция по проекта.