Френската банка Societe Generale (SOGN.PA) е на финала на преговорите за продажба на българския си клон на унгарската OTP Bank, собственика на Банка ДСК и вероятно ще обяви сделката още този месец. Новината съобщи агенция Ройтерс, като се позова на двама източници, запознати с процеса. 

Очаква се френската група да продаде и бизнеса си в Албания на OTP, казаха източници, като част от стратегията й да се отърве от структури, които или нямат критичен размер или потенциал за синергии в рамките на групата. Европейските банки преструктурират своите активи, тъй като се стремят да се укрепят на пазари, където виждат потенциален растеж, изтегляйки се от такива, смятани за твърде малки, за да се конкурират.

SocGen също така проучва продажба на полската Eurobank, заявиха инвестиционни банкери миналия месец, а френската банка обяви в понеделник продажбата на банково звено в Белгия на ABN AMRO (ABNd.AS).

"Сделката (в България) е до голяма степен договорена. Централната банка вече проведе предварителна среща с Банка ДСК (българското звено на ОПТ)", казва единият източник на Ройтерс. И двете банки, участници в сделката, са отказали коментар.

"Очаква се сделката за България да бъде обявена през август, вероятно до края на тази седмица", казва още източникът. Societe Generale Expressbank е седмата по големина банка в България с активи от 6.7 млрд. лева към юни, показват данните на централната банка.

Агенция Ройтерс припомня, че през март седмичникът "Капитал", цитирайки неназовани източници, заяви, че Societe Generale също така планира да напусне пазарите в Сърбия, Македония, Молдова и Черна гора и преговаря с ОТP и с частния инвестиционен фонд Apollo Global Management.

Продажбата на звеното й в Черна гора обаче е отложено за момента, главно поради политически проблеми. Източниците на Ройтерс са отказали да коментират стойността на сделката в България, но един от тях заяви, че вероятно ще бъде в съответствие с продажбата на българското звено на Националната банка на Гърция на белгийската KBC Group м.г. - т.е. 1.1 пъти над стойността на акциите. Капиталът на Сосиете Женерал Експресбанк възлиза на 723 милиона лева.

OTP контролира втората по големина банка в България - Банка ДСК, и след сделката пазарният й дял по отношение на активите ще стигне 19%, близо или почти колкото на първата в класацията Уникредит Булбанк.