Президентът на САЩ Доналд Тръмп, предложил за обща изненада разговори с Иран, повтаря похвата, приложен към Ким Чен Ун, лидера на Северна Корея. Това заяви днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Той повтаря похвата, приложен на Ким Чен Ун в Северна Корея - атакува, предприема силни мерки, а после предлага дискусия", коментира Льо Дриан пред радио "Франс енфо" неотдавнашната историческа среща между лидерите на САЩ и на КНДР след безпрецедентна размяна на словесни нападки между двамата държавници.

"За момента това не е дало очаквания резултат в Северна Корея. Може и това да стане, желателно е да стане", добави първият дипломат на Париж.

В общо изявление с Тръмп след срещата им Ким повтори ангажимента си да полага усилия за "пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Оттогава обаче няма конкретен напредък в тази насока, отбелязва АФП.

Въпреки откритата си враждебност към иранския режим Тръмп сякаш отвори в началото на седмицата възможност за дискусии с Техеран - без предварителни условия, след като реши през май да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран от 2015 г. и обеща отново да му наложи санкции. 

"Заплахите, санкциите и пиар похвати няма да проработят. Опитайте с уважение - към иранците и към (международните) ангажименти", коментира в Туитър протегната от Тръмп ръка външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф.

"Договорът с Иран ще действа въпреки излизането на САЩ от това споразумение - заяви пред радио "Франс енфо" френският външен министър, цитиран от ТАСС. - Това е важно споразумение, тъй като дава възможност да се избегне разпространението на ядрените оръжия в света и напрежението в региона."