Руският алпинист, който беше спасен след шест дни без храна в планината, разказа как е имал халюцинации през това време. Александър Гуков е останал блокиран една седмица на над 6100 метра на връх Латок-1 в Пакистан, във вторинк той беше спасен от военен хеликоптер.

Пилоти от пакистанските военновъздушни сили използваха подходящото време, за да свалят руснака от скала и да го откарат в болница. Гуков правеше пореден опит за изкачване на високия 7145 метра връх Латок-1 по маршрут, по който никой досега не е минавал. Партньор му беше Сергей Глазунов, но на 6200 той се подхлъзнал, паднал и загинал. Гуков останал сам без храна и средства за сгряване и топене на вода.

В болницата той разказа как халюцинирал, че се е прибрал невредим вкъщи и как ще помоли партньорката си от 18 години да се омъжи за него, пише Би Би Си.

"Всяка нощ върху скалата си мислех как, когато се върна, ще се оженя за нея", разказа той от болницата в Равалпинди.

Гуков обясни, че той и 26-годишният Сергей Глазунов са били притиснати от лошото време, когато се доближили до върха преди седмица.

Когато слизали надолу, неговият приятел изчезнал.

"Опитах да плача, но ...нямаше нищо", казва руският алпинист.

Той останал сам почти без екипировка - само с две въжета. Имал само 2% на батерията, но успял да прати съобщение за тревога.

"Изпратих SOS, че се нуждая от евакуация. Те ми обещаха. Но времето...Никога не съм виждал такова време. Седем дни- лавини, лавини, лавини", допълва Гуков.

Нощем имал много халюцинации, че си е вкъщи, на сигурно място.

След като времето се оправило, военните хеликоптери вече можели да стигнат до него. 

Казва, че загубата на приятеля му е голямата му болка, но не знае кого да вини за това.

"Мисля, че имаше грешка. Не знам чия - може би негова или на боговете", добавя Гуков.

Северният маршрут към Латок-1 никога не е бил преодоляван успешно въпреки направените над 50 опита, като най-далеч по него са стигали американци в далечната 1978 г. Александър Гуков, който е носител на наградата "Златния пикел", прави първи опит през миналата година със съгражданите си Валерий Шамало и Антон Кашевников, но стигат само до 6800 метра.