Тегленето на пари от банков офис вече е по-скъпо, увеличава се и таксата за теглене на банкомат от друга банка. Повишените комисиони на трезорите са в сила от 1 август. 

Промените са заради европейска директива, която задължи БНБ да изчислява среден размер на таксите за 25 услуги. Но тези лимити се отнасят само за платежните сметки по основни операции и не засягат таксите по други услуги, които банките определят сами. Всяка година БНБ ще слага лимити на такси.

Средната такса за суми до 1000 лева ще прехвърли 1 лев. По-скъпо е и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка. Досега таксата беше 1-1.10 лева, а от банкомат на банката, от която е издадена картата - между 20 и 30 стотинки. Сега може да стигне и 2 лева. 

Малко по-ниски ще са изискванията за сумите за откриване на разплащателна сметка - банките ще вземат до 1.79 лв. вместо досегашните 2.16 лв. В случай че към сметката има и дебитна карта, таксата намалява до 1.32 лева.

За случаите, при които банката автоматично разплаща от сметката на клиента задължения за ток, вода, парно, интернет и телефон, средните такси са доста високи – 1.35 лв., ако сметката на комуналния доставчик е в същата банка, и 2.28 лева, ако сметката е в друга банка.

По БНР днес Стефан Христов от фондация "Граждани без бюрокрацията" коментира, че в България се наблюдава тенденция хората по-често да се разплащат чрез картите си, а не да получават заплатата си в тях, но да я теглят от банкомата, за да се разплащат в брой. Той предупреди хората, които пътуват в чужбина, че понякога тегленето на валута, различна от тази в сметката, е скъпо и е по-евтино да се открие нова сметка в тази валута. 

Експертът отбеляза още, че банките все по-често предлагат пакетни услуги към сметката:

"Банките наложиха един модел, който беше използван преди четири-пет години от мобилните оператори. Идеята е, че банковата сметка е един единичен продукт, който би могъл да бъде ползван, но, ако към него се добавят още няколко услуги, които биха били полезни на потребителя, плюс още няколко от които няма никакъв смисъл, но като пълнеж би могло да бъде добавена стойност към това – всичко се слага в един пакет и цената е 4-5-6-20 лв., но клиентът плаща всеки месец гарантирано. Банковите пакети са една добра алтернатива човек да прецени кое му е необходимо, какво може да му бъде от полза. В много от тези банкови пакети има застраховки, карти, електронно банкиране, отстъпки от търговски вериги... Човек, ако прецени кое би било най-адекватно за него, може да си намали и таксите". 

Христов коментира и придобиването на Сосиете Женерал от Банка ДСК:

"На потребителите би могло да се отрази единствено добре, както и за Надзорния орган. Тъй като регулацията върху една финансова институция е изключително тежка, и колкото по-голяма е една банка, толкова по-лесна е за надзор".