Операторът на газопровода "Северен поток" 2 - компанията Nord Stream 2, е разработила нов маршрут за тръбата, при която се заобикаля Дания и проектът не се оскъпява. Новината съобщи на пресконференция днес Манфред Лайтнер от Съвета на директорите на австрийската OMV, един от участниците в проекта на "Газпром".

Дания е единствената държава, която до момента не е издала разрешение за тръбопровода и акционерите в проекта търсят нови варианти.

"Разработихме нов маршрут и Nord Stream 2 няма нужда от допълнителни разрешения. Това не променя стойността на проекта, която се запазва на €9.5 млрд", каза Лайтнер.

 
Инфографиката показва докъде са стигнали дейностите по "Северен поток" 2. 

"Северен поток 2" разширява съществуващия "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Тръбата заобикаля Украйна, Беларус и други държави, през които сега се осъществява транзитът на руско синьо гориво за европейските пазари.

 
Американската конкуренция с втечнен газ
 
Докато Москва търси начин да реализира проекта, чрез който се удвоява капацитета на сегашните тръби на "Северен поток" - т.е. от 55 млрд. куб. м годишно, стават 110 милиарда куб.м, Европейският съюз се съгласи да увеличи вноса на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ. За това увери американският президент Доналд Тръмп след преговорите си с председателя на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер в Белия дом.
 
"Те ще станат много, много голям купувач и ние ще облекчим прочеса на продажбата за тях. Имаме ВПГ в изобилие“, категоричен бе държавният глава на САЩ. На свой ред Юнкер потвърди информацията, като отбеляза, че "ЕС ще построи повече терминали за внос на ВПГ от САЩ".
 

Според експерти в следващите години американският износ на ВПГ за Европа ще нарасне от пет до десет пъти. Според руското издание "Експерт онлайн", и това няма да заплаши сериозно доставките на руски газ. Причината е, че цената на газа, който Москва предлага, остава далеч по-конкурентоспособна, отколкото тази на Вашингтон.

След преговорите с Юнкер, американският президент подметна фраза, която според управляващия партньор на експертната група Veta Иля Жарски е интересна и много спорна: "Имаме ВПГ в изобилие". Според Жарски това изказване на Тръмп е нищо друго, освен блъф. Към настоящия момент за външния пазар ВПЦ изнася само един завод - Sabine Pass, който има мощност от 14 млн. тона. Само до м.г. лицензи за износ имаха 14 компании с обща мощност от 153 млн. тона, но по-голямата част от тях така и не започнаха дейност.

Работата е в това, обяснява експертът, че САЩ днес наистина имат потенциал, ако не и да заменят, то поне да натискат старите играчи на газовия пазар в Азия и Европа. Този потенциал обаче тепърва трябва да бъде реализиран.

Полша инвестира 700 милиона евро в изграждане на терминал за ВПЦ и се интересува от увеличаване на износа на САЩ и намаляване на дела на "Газпром" на европейския пазар, докато Германия, най-големият потребител на газ в ЕС, не подкрепя амбициите на Тръмп, коментира руското издание. Това провокира недоволството му.

Само за 2017 г. Германия е внесла 53.4 млрд. куб. м руски газ - огромно количество не само за европейските стандарти. Но Германия е страна с втората най-скъпа цена на електроенергия (след Дания). Сега 1 киловатчас струва на германския потребител 30 евроцента. Поради тази причина в страната все още работят седем ядрени блока, които осигуряват около 14% от предлагания на пазара ток.

САЩ не могат да предложат евтино конкурентно на руския газ гориво

До края на следващото десетилетие ФРГ ще закрие всички атомни електроцентрали, лишавайки се от източник на несигурна, но евтина енергия. Страната ще се нуждае от повече газ, за да отговори на нуждите на ТЕЦ-овете, населението и най-вече на ориентираната към износ икономика и промишленост.

Във Вашингтон има умни хора, които мислят за бъдещето, уверен е Иля Жарски. След въвеждането в експлоатация на нови производствени мощности и ръст на обема на производство на ВПЦ, в Германия и в други европейски страни ще нараства търсенето на газ във връзка с отказа от "по-мръсните" ресурси (въглища, петрол, атом). Инвестициите, направени от САЩ в инфраструктурата за ВПЦ, трябва да се изплатят, което би могло да се случи чрез износ на гориво за чужди пазари.

Въпреки това, ако в Азия поради липса на алтернативи на скъпия ВПЦ се внася без никакви проблеми, то в Европа, където повече от половин век се изграждат петролопроводи и газопроводи от съседните региони, не всичко е толкова просто.

Отчитайки разходите за втечняване, транспортиране, логистика и регазификация, ВПЦ е над 1.5 пъти по-скъп от цената на горивото, транспортирано по газопроводи. Нищо няма да се промени с времето – цената му принципно няма как да бъде по-евтина. Европа се нуждае не просто от газ, а от евтин такъв, защото скъпият ще доведо до повишаване на инфлацията, ще забави икономическия растеж и ще намали конкурентоспособността на продуктите с висока добавена стойност. За да се конкурират европейските продукти с тези на азиатци и американци, Европа се нуждае от стабилен доставчик на евтини енергийни ресурси и САЩ все още не са подходящи за тази роля, смятат анализаторите на "Експерт онлайн".