Общинските съветници в Пловдив решиха - сградата на бившия Партиен дом в центъра на града ще бъде съборена. На нейно място пък ще трябва да се построи нова сграда за операта. 

Кога ще стане това обаче... не е ясно. Една от причините е, че преди това общината трябва да премести администрацията си, която в момента се помещава в 12-етажнaта сграда на площад "Централен".

Дебатите в местния парламент продължиха близо два часа, съобщиха общински съветници. Не бе прието алтернативното предложение по казуса с бившия Партиен дом на кмета на града Иван Тотев. Неговата идея бе вместо да се взима решение за събаряне на сградата, темата да бъде обект на местен референдум. 

Инициативата за изграждане на опера в града е на фондацията "Дом за Пловдивската опера". Парцелът, на който сега стърчи соцсграда, също е едно от предложенията на фондацията за местонахождение на новата опера. От Камарата на архитектите в Пловдив обаче са против. Партийният дом имал архитектурна стойност, а и мястото не било подходящо за опера, твърдят оттам. 

Според експерти на общината събарянето би струвало около 7 млн. лв. 

През 2014 г. общината обяви конкурс и бе избран идеен проект за обновяване на сградата, която днес бе решено да бъде бутната, когато за администрацията и общинската полиция се намерят други офиси. 

Визия на Партийния дом според идейния проект за реконструкция, одобрен от община Пловдив през 2014 г.

"Общата стойност на проекта е около 7 млн. лв. без ДДС. Предвижда се реализация на няколко етапа. Първият е на стойност близо 4 млн. лв. и включва всички дейности по фасадата с енергийно ефективните мерки. Идеята е финансирането му да  се осъществи със средства от ЕСКО програмите за енергийна ефективност.

Стартът на реконструкцията се очаква до края на годината, а промяната във вътрешните помещения може да става на етапи, обхващащи по няколко етажа, с бюджетни средства през следващите години, се казва в съобщение на общината от 2014 г. , в което се цитира кметът Иван Тотев.

До момента обаче нищо от това не е реализирано.