Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще участват в реконструкцията на "Гагарински старт" на космодрума Байконур, съобщи днес генералният директор на руската корпорация "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

"Гагарински старт" е най-старата пускова площадка на космодрума Байконур, от която на 12 април 1961 г. за първи път в света бе изстрелян космически кораб с Юрий Гагарин на борда. В момента "Гагарински старт" изнася основната тежест по изстрелването на космическите кораби "Съюз" и безпилотните товарни кораби "Прогрес" на Международната космическа станция.

На 14 май 2018 г. се появи информация, че мястото за изстрелване е планирано да бъде изведено от експлоатация и поставено в режим на съхранение.

"Ние също така разглеждаме възможността за съвместна бизнес инициатива за по-нататъшна реконструкция и експлоатация на "Гагаринския старт". Напълно възможно е това да бъде съвместен проект с участието на наши външни партньори като ОАЕ", посочи Рогозин. 

Освен това шефът на "Роскосмос" посочи, че през ноември ще обсъди с представители на Бахрейн сътрудничеството в космическия отрасъл. В момента държавната корпорация търси купувачи на места на борда на "Съюз", след като от средата на 2019 г. американската НАСА спира да купува места за астронавтите си.

През юни 2018 г. бе подписано предварително споразумение между Роскосмос и Космическия център на Мохамед бин Рашид, принца на Дубай, за обучение на астронавти от ОАЕ и подкрепа за мисията на Международната космическа станция през април 2019 г.

Абу Даби планира до края на 2018 г. да създаде отряд от четирима основни и двама резервни астронавти, които да бъдат обучени от руснаците.