Смъртното наказание вече е недопустимо при всички случаи според католическата църква. Това гласят направените от папа Франциск промените в катехизиса на католическата църква, който описва всички догми и фундаментални въпроси.

Досега смъртното наказание беше смятано за приемливо в някои случаи. 

"Смъртното наказание е подходящо наказание за някои изключително тежки престъпления и приемливо, макар и в изключителни случаи, за осигуряване на доброденствието на общността."

Промените, направени от папа Франциск, който е противник на смъртното наказание още от избирането си за глава на римокатолическата църква, гласят:

"Смъртното наказание е недопустимо, защото представлява атака срещу неприкосновеността и достойнството на човека."

Според променения текст, достойнството на човека не бива да се нарушава дори ако е извършил сериозни престъпления. Освен това на извършителя не трябва да се отрича правото да се поправи.

Църквата ще работи за премахване на смъртното наказание по целия свят, се казва в изявление на Ватикана.

Как е по света

Очаква се промяната, въведена от папа Франциск, да срещне силна съпротива след вярващите.

В синьо - държавите, които са премахнали смъртното наказание; зелено - само при извънредни случаи (военни престъпления); оранжево - де факто премахнато; червено - законна форма на наказание.
Държави с най-много потвърдени екзекуции за 2017 г.:
1. Китай (1000) 5. Пакистан (60+)
2. Иран (507+) 6. Египет (35+)
3. Саудитска Арабия (146+) 7. Сомалия (24)
4. Ирак (125+) 8. Съединените щати (23)

 

Държави с най-много произнесени смъртни присъди през 2017г.:
1. Китай (1000) 4. Бангладеш (273+)
2. Нигерия (641) 5. Шри Ланка (218)
3. Eгипет (402+) 6. Пакистан (200+)
** Липсва информация за произнесените смъртни присъди в Иран, Саудитска Арабия и Северна Корея.

В Съединените щати смъртното наказание - чрез електрически стол, газ или смъртоносна инжекция, все още е запазено в някои щати.

България няма смъртно наказание от 20 години

Смъртната присъда е въведена в България на 21 февруари 1896 г., пише socbg.com. На 4 ноември 1989 г., броени дни преди падането на Тодор Живков от власт, е изпълнена последната смъртна присъда - 14-ти поред разстрел на осъден затворник. 

На 20 юли 1990 г. 13 осъдени на смърт у нас получават втори шанс - Великото народно събрание налага мораториум върху изпълнението на присъдите им. Президентът Петър Младенов издава указ, с който заменя издадените им вече наказания "смърт чрез разстрел" с лишаване от свобода.

След президентския указ съдилищата продължават да произнасят смъртни присъди, които не се изпълняват заради наложения мораториум. Така до края на 1998 г. са произнесени смъртни наказания на 22 лица, които очакват от килиите си дали ще падне мораториумът или самата смъртна присъда. В крайна сметка разгорещеният обществен дебат за и против смъртната присъда приключва с въвеждането в Наказателния кодекс на "временна и изключителна мярка" - доживотен затвор без замяна.

В началото на 1999 г. вицепрезидентът Тодор Кавалджиев, самият той бивш затворник заради убежденията си, издава два указа, с които заменя присъдите на 22-та смъртници – на 21 от тях с “доживотен затвор без замяна” и на един – с "доживотен затвор". С указ, президента Желю Желев заменя отложените им вече наказания с 30 г. затвор.