Проливните дъждове в цялата страна доведоха до обявяване на бедствено положение днес в три пловдивски общини, а в община Чепеларе, в която такова действа от 31 юли, възникна спор между ГЕРБ и кметицата Славка Чакърова за разпределянето на парите за улични ремонти. Двете страни спорят отклонявани ли са средства от едни проекти към други.

Три общини в Пловдивска област обявиха частично бедствено положение, след като река Чая преля. Тежко е положението и в община Асеновград, съобщава "Фокус". Прелялата река затвори пътища в Садово и Родопи и предизвика срутище на пътя за Добралък в община Куклен. В Асеновградско пък се образуваха свлачища на пътя към Смолян. 

Чепеларе и Девин също са в частично бедствено положение заради свлачища вследствие на обилните валежи. В Чепеларе свличане на земна маса затвори достъпа до село Забърдо и природния феномен "Чудните мостове". Без път е и девинското село Осиково. През цялата нощ в планинската част валя силен дъжд, съобщава и БНР.

Кметът на Неделино Боян Кехайов разказва, че миналата година е имало проблеми в същия регион, но с дъждовна вода. Вчера са направени снимки с дрон на свлачището. Според хората причината е, че направена наскоро екопътека по европейски проект се явява и водосборен район с голяма денивелация, жилищният квартал е в най-ниската ѝ част, а изградени канавки няма.

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова обаче е на обратния полюс:

"За съжаление не мога да кажа, че при нас ситуацията се нормализира! Напротив, усложнява се! Районът преди село Забърдо минава през много сложен скалист терен. Тук е много характерен процесът на срутища. През нощта валя много обилен дъжд в Чепеларе и в останалите населени места… положението се е влошило.  Има поставени предупредителни знаци. За съжаление обаче жителите на село Забърдо нямат алтернативен достъп до останалата част в страната и тези, които работят извън селото, поемат риска и преминават на своя глава. Призовавам туристите, които са решили да посетят "Чудните мостове", да не предприемат такова рисково пътуване".

В общината Чепеларе също като в Неделино очакват екипи на геозащита, сподели тя. И отчете, че няма щети по другите населени места в общината освен стената към Забърдо. По предварителни изчисления за трайното разрешаване на проблема ще са необходими над 480 000 лева.

Къде са парите

Междувременно общинското ръководство на ГЕРБ в Чепеларе скочи срещу кметицата Чакърова заради нейни твърдения, че общинският съвет е отклонил средства, отпуснати целево за ремонт на улици в село Проглед. През ноември 2017 г. Министерският съвет отпусна на общината 950 000 лева за ремонт на общински пътища и улици. Тази година обаче жителите на селото излязоха на протест с твърдението, че "общинският съвет неправомерно пренасочва необходимите им средства". По думите ѝ малко над 200 000 лв. от средствата са били отделени за реконструкция и рехабилитация на водопровода в село Проглед по преценка на екип от общината и ВиК. 

През март тя е цитирана от "Фокус" да казва:

"Жителите на с. Проглед очакват в края на април да започнем да асфалтираме улиците, но за тяхно огромно разочарование, а, разбира се, и за мое изведнъж по време на комисиите при повторното разглеждане на бюджета се оказа, че общинските съветници предпочетоха да бъдат задоволени други нужди и пренасочиха 150 000 лв. за село Забърдо и 50 000 лв. за село Павелско".

В действителност, в бюджета на общината за 2018-а средства за конкретното село не са предвидени.

От ГЕРБ обаче днес излязоха с отворено писмо, в което твърдят, че кметицата за три мандата все още не се е научила как да борави с нормативни актове и твърдят, че тя не е прилагала в искането си до Министерство на финансите за отпускане на още средства графа с конкретните населени места и улици. Чакърова, издигната от Реформаторския блок, спечели последния вот през 2015 г. срещу Тодор Бозуков, кандидат на ГЕРБ.

"За съжаление, от началото на мандата си кметът Славка Чакърова води открита война с всякакви средства срещу местния законодателен орган. Повече от две години тя обвинява Общинския съвет и конкретни съветници за всички свои управленски провали", пишат от ГЕРБ.