Политическото ръководство на ГЕРБ днес сутринта е възложило на депутатите си да разработи цялостен пакет за предотвратяване на насилието срещу жени и деца и прилагането на ефективни законодателни мерки за борба с него.

Това обяви на извънреден брифинг във Варна председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, съобщи радио "Фокус"-Варна.

Още през есенната сесия на Народното събрание той и колегите му от ГЕРБ ще предложат мерки, които да са задължителни за всички институции.

За пръв път ще се инкриминират психическото насилие и насаждането на страх.

„Имаме и виждания как да подобрим и системата от центрове за взаимопомощ на лицата, пострадали от домашно насилие“, каза още Кирилов.

В началото на септември ще стартират и консултации с неправителствените организации, които да могат да изразяват становища по текстовете и да направят предложения. Ще се търси и експертно мнение от международни партньори от неправителствения сектор.

Председателят на правната комисия на НС припомни, че Конституционният съд излезе с решение по искане на 75 депутати от ГЕРБ за съответствието на Истанбулската конвенция с разпоредбите на Конституцията. Според КС в конвенцията има норми, които противоречат на разбирането, установено в Конституцията ни от 1991 година за разделението на половете на мъж и жена. Решението на съда беше прието с осем на четири гласа. 

„При това положение заявяваме, че не спираме работата по прилагането на безспорните принципи и изисквания в Истанбулската конвенция. Ще приложим цялостния механизъм, който се изисква по смисъла ѝ“, продължи Кирилов.

Според него през последните три години Народното събрание е приело множество мерки в тази посока. А сегашните предложения не били козметичните промени, които БСП искала да предложи.

„Веднъж променихме Наказателния кодекс, установихме нови състави в Закона за защита срещу дискриминацията, приехме чисто ново законодателство за равноправието на половете. Освен това подготвихме обстоен анализ за разработване на цялостен режим на защита срещу домашното насилие. Разполагаме с четири анализа, които подпомогнаха да направим искането в конституционния съд. Предложенията в Наказателния кодекс не са козметичните промени, които БСП се опитваше да предложи в парламента и които ние по принцип подкрепихме“, уточни още Данаил Кирилов.

Когато БСП излезе с официална позиция против приемането на Истанбулската конвенция, лидерката Корнелия Нинова се застрахова, че соцпартията не е против борбата с насилието срещу жените и обяви, че парламентарната им група ще излезе със законодателни предложения.

Според Кирилов предложенията на ГЕРБ за разлика от тези на БСП са "конкретни мерки за чисто нови състави и престъпления, които касаят психологичния тормоз в рамките на семейството, физическото насилие във всичките му аспекти и осакатяването на жени и деца".

„Навсякъде ще установим равноправието на половете в наказателните състави. Държим и сметка за необходимостта от развитие на Закона за борба с домашното насилие, който отговаря на европейския стандарт, но би следвало да бъде доразвит за постановените мерки за защита на пострадалите от насилие“, каза още той

В предложенията за промени в нормативната уредба ще се включат и нови състави на престъпления, които досега са отсъствали.

Те са свързани с психическия тормоз - "поставянето в зависимост, принудата и насилието в рамките на семейството", обясни още Кирилов.

Целта била цялостна система за промяна в наказателното ни право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и за да има адекватно наказание.

При доказване на преки последствия върху жертвата след психически тормоз предложеното наказание е до една година затвор или пробация. При домашно насилие по хулигански или расистки подбуди се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

Кирилов и колегите му ще настояват процедурата за издаване на ограничителна заповед да се опрости и да стане по-ефективна и по-лесно изпълнима. В тази връзка се предвиждат по-кратки срокове за издаване и разделяне на жертвата от насилника по време на съдебното производство. Идеята е да се преодолее рисковият фактор. Сред мерките за превенция са заложени създаването на защитени жилища, за да може жертвата да бъде предпазена, както и специални обучения на служители в териториалните структури на МВР.

Депутатката от ГЕРБ Нели Петрова напомни, че по неофициални данни всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. Тези констатации се подкрепяли от данни от практиката на десет окръжни съдилища в страната в периода от 2012 до 2014 година. Според тях в 91% от случаите на убийства и опити за убийства на жени, извършителите са мъже. В 7% са с участие на мъже и жени и само в 2 процента на жени. В 35% от случаите убийствата са извършени от настоящ или бивш интимен партньор, в 25% – от брат, син, внук или друг близък роднина, в 31% – от друг познат мъж и само в 9% – от непознат. В 19 % от делата изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо насилие от страна на извършителя. Две трети от убийствата на жени са били извършени в дома на пострадалата.