Над 1.8 милиона са пълнолетните българи, за които може да се смята, че са срещали новина, която смятат за фалшива или невярна, само през последната седмица на юли. Институциите не са успели да убедят населението в правотата си по казуса "Странджа". Протестите на майките и други подобни от последните седмици се възприемат от българите като индикатор за истински проблеми. На този фон обществото очаква по-убедителна намеса на държавата във важните области.  

Това са основните изводи от последното експресно проучване на "Галъп интернешънъл" по актуални теми. Сондажът е проведен сред 800 души по телефона в периода между 30 юли и 1 август.

Социолозите са задали въпроса през последната една седмица срещали ли сте новина, която смятате, че е фалшива, невярна. Въпреки че по-голямата част от запитаните (57 на сто) са отговорили с "не", голям е броят на отговорилите с "да". 34% от запитаните твърдят, че през последната седмица са срещали фалшиви новини или новини, чието съдържание смятат за невярно.

"Това се равнява условно на над 1.8 милиона пълнолетни българи. Числото е респектиращо и събужда още повече тревога на фона на видимия бум на фалшиви новини през последните дни. Дори и респондентите да преувеличават, това също показва висока степен на съмнение в стойността на публичната информация у нас въобще", обобщават от "Галъп".

9 на сто пък са посочили, че не могат да преценят.

"Може би това е и част от обяснението за общото недоверие към сведенията за чума по животните в Странджа", извеждат още един извод социолозите.

37% вярват, че чума е имало, но 48% не вярват. Останалите се колебаят.

"Данните разкриват сериозен по размери проблем с доверието към всяка публична информация у нас. На този фон, както може да се очаква, мнозинство от 68% смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26% смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят. Стои въпросът дали вече е възможно институциите да убеждават гражданите в необходимостта от непопулярни мерки дори и тези мерки да са верни и нужни", посочват от "Галъп".

Скорошното спиране на сделката с ЧЕЗ се харесва (мнозинство от 64% го одобрява), дори още повече се харесва призивът на лидера на БСП Корнелия Нинова за повече държава в икономиката, отправен чрез "Визия за България" (мнозинство от 73%).

Най-много одобрение през последните дни събира ветото на президента Румен Радев над законовите поправки, които се смятат за лобистки (75%).

Ниско е одобрението към вдигането на акциза на бездимните цигари – 45% одобряват, но 47% не го одобряват.

"Явно е, че българите очакват далеч по-убедителна работа от страна на органите на властта и поощряват решителната намеса на държавата, но без да губят ориентир за това кои са областите, където държавата трябва да се намеси, и кои – не. Отстояването на националния и обществен интерес се подкрепя, но не и излишните регулации и тежести например", посочват социолозите.

Протестът на майките и други социални протести през последните седмици се възприемат ясно като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше). 69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми. 8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят.