НАТО представи новото си "оръжие" в борбата срещу дезинформацията - игра във Facebook, в която потребителят влиза в ролята на редактор на вестник и има за задача да отделя фалшивите новини от истинските.

Играчите трябва да отсяват фалшивите новини, за да се научат по-внимателно да се отнасят към съобщенията в медиите, пише в описанието на The News Hero в социалната мрежа.

Някои западни медии оценяват играта като опит на НАТО да даде отпор на руската пропаганда Русия. През 2016 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните от Алианса да й противодействат, но без да отговарят на нея със собствена.

Колкото по-точна е одобрената от играча информация, толкова повече точки печели той. След предложените заглавия са например "Мелания Тръмп нае екзорсист да изгони от Белия дом демона на Обама" и "Правителството на Исландия се срива заради секс скандал".

Тези публикации всъщност са реални и са публикувани в онлайн медии през последните години.

Историята с Мелания Тръмп и екзорсита например беше разпространена от сайта YourNewsWire през февруари 2018 г., припомня "Форбс". Накрая се наложи говорителката на първата дама официално да опровергае "новината".

Статията за секс скандала в исландското правителство, публикувана в онлайн изданието на авторитетното "Форийн полиси", пък е написана по всички журналистически стандарти. 

Играчите на The News Hero имат достъп до инструменти за проверка на факти, които им помагат да се научат сами да проверяват информацията.

Приложението е разработено за четири месеца от осем програмисти. Най-слабото място на кампанията е популяризирането. Досега тя има едва около 250 харесвания във Facebook и създателите й не са предприели нищо, за да променят това. 

Играта вероятно няма да стане особено известна, пише още "Форбс", но може да бъде използвана например от учители, които да обучават учениците си как да разпознават фалшивите новини.