"Русия продължава "да опитва да отслаби и раздели Съединените щати", като се намесва в американския изборен процес и в политическите дебати. Такова обвинение отправи днес директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс на пресконференция на щатските спецслужби в Белия дом, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Разузнавателната общност продължава да се безпокои от заплахите за бъдещи избори в САЩ, както междинните избори за Конгрес (тази есен), така и президентските през 2020 г.", каза Коутс.

Незаконната дейност включва престъпни опити за ограничаване на гласуването и незаконно финансиране на предизборни кампании, кибератаки над изборна инфраструктура и прониквания в компютри на лица на изборна длъжност.

Той уточни, че опитите за намеса са по-слаби, отколкото през 2016 г., и не са насочени директно само към една партия.

Кремъл многократно е отхвърлял обвиненията, че е имало руска намеса на президентските избори в САЩ.

Дан Коутс беше попитан дали обвинява отделни руснаци или самия Кремъл. "И двете", отговори директорът на разузнаването.

Той обясни, че хакерите опитвали да откраднат информация от кандидатите и от правителствени служители, както и са оказвали влияние върху избирателите през ботове в социалните медии.

"Целта ни днес е да кажем на американците: Ние отчитаме тази заплаха. Тя е много сериозна е заплаха", каза той.

Подобно предупреждение на свой ред направи и директорът на ФБР Кристофър Рей, който също направи изявление на пресконференцията.

"Това е заплаха, която трябва да приемем изключително сериозно", каза Рей.

Той също потвърди, че Русия е опитвала да се намеси в последните избори, както и продължава с действията си всеки ден.

ФБР е започнало разследвания за намеса в изборите, съобщи той.

Коутс и Рей участваха в пресконференцията, за да оповестят какви мерки взема администрацията на Тръмп за гарантиране на сигурността на изборите.