БСП ще сезира административната прокуратура заради съмнения, че Столичният общински съвет заобикаля закона, който забравява замени на общиски терени с частни лица. Това обяви депутатът от левицата и бивш общински съветник Георги Свиленски в компанията на лидера на социалистите в столицата Калоян Паргов. 

Става дума за т.нар. "взаимни дарения", на имоти между частници и общината - частникът дава свой терен, общината прави обратно дарение, а ако има разминавания в оценките на имотите - частникът доплаща. Свиленски даде за пример решението за дарение, гласувано с мнозинство "на ръба" преди седмица (за тези дарения е нужно мнозинство от поне 46 гласа в СОС - б.р.).

С въпросното решение от петия опит общината дари на собственик на земя в "Слатина" два свои имота - в "Лозенец" и близо до МОЛ "Сердика", придоби неговия имот, а доплащането е в рамките на 200 000 лв. Свиленски припомни, че съмненията около този случай тръгнали още, когато се оказало, че оценител на имотите Юлия Цекова. Тя бе в сделката с „Царските конюшни”, които бяха оценени за 650 000 лв. Самата тя е подсъдима по делото за продажбата на конюшните.

При четвъртия опит за взаимно дарение за терена в "Слатина" оценителят е сменен. 

На последната сесия на СОС в дневния ред имаше още едно "взаимно дарение", за район "Младост". Партньор на общината в тази процедура е бащата на областия управител на София-град Николай Пехливанов ("Атака"). В този случай обаче доплащането от страна на частника е значително по-високо.

Какво става с транспорта в София

„Когато наближи август, Столичният общински съвет взима все важни за софиянци решения и то за много пари. Едно от тях е системата за таксуване и издаване на билети за градския транспорт.” , каза още Свиленски.

Той припомни, че още през януари 2016 г. Столичният общински съвет  гласува инвестиционната програма на Центъра за градска мобилност /ЦГМ/, като е предвидил 7 млн. евро за изграждане на тикет система. През октомври 2016 г. ЦГМ реши да прави нова тикет система за 83 млн.лв., като параметрите на двете са едни и същи, но разликата в цената е за 60 млн. лв.

Народният представител добави, че реалната стойност на такава система според експерти е 35 млн.лв., заедно с 8-годишна поддръжка.

„Откъде идва разликата до тези 83 млн.лв. и за какво ще се използват? Отговор трябва да даде кметът на София, защото с тези пари могат да се изградят десетки детски градини”, уточни Свиленски.

Той обясни, че по план първият вариант е щял да бъде поддържан 2 години, а вторият 8, като за всяка година общината ще плаща по 2 милиона лева. Като се калкулират всички разходи, разликата в цената между двете системи щяла да е поне 30 млн. лв. Той изрази предположение, че фирмите с експерти, които наистина могат да изградят тикет системата, ще се окажат подизпълнители на спечелила „фирма – касичка”, която ще се отчете финансово някъде. 

Пожарът в Царските конюшни - умишлен

По повод пожара в Царските конюшни съветникът Калоян Паргов заяви, че той очевидно е умишлен и за това няма никакво съмнение. Той припомни, че групата общински съветници от БСП, заедно с депутатите от ПГ на “БСП за България”, са сезирали главния прокурор по повод тази скандална сделка, когато за 90 лв. на квадрат е била продадена тази земя, оценена от оценител, срещу който вече се води дело.

"Предложихме, за да няма съмнения и спекулации, да се направи регистър на всички проблемни имоти и да се осигури максимална прозрачност в подбора и оценката им", обясни Паргов.