Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви,  че въпреки напрежението, породено от задържането на американски пастор и други дълбоки различия, Турция остава ключов съюзник в НАТО.

Пред журналисти в Сингапур, където участва в срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Помпео посочи, че САЩ  "възнамеряват да продължат да работят съвместно" с Турция, дори след като администрацията на Тръм обяви санкции за двама турски министри поради продължителното задържане на пастор Андрю Брънсън.

Санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния министър Сюлейман Сойлу бяха наложени заради случая с пастор Брънсън, обвиняван от Анкара във връзки с терористични организации и шпионаж. Вашингтон отрича обвиненията.

След като бе държан година и половина в следствения арест, той бе пуснат наскоро под домашен. Санкциите срещу високопоставените турски длъжностни лица се изразяват в конфискация на авоари и имущество.

"Надявам се, че ще постигнем напредък през следващите дни и седмици", казва Помпео, цитиран от Франс прес.

Държавният секретар на САЩ се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Сингапур вчера. Той изрази надежда, че случаят на Брънсън, както и на други трима задържани местни служители на Държавния департамент ще бъдат решени през следващите дни.

Освен това Майк Помпео призова да се запази натиска върху Северна Корея на фона на нарастващите опасения, че Пхенян осъществява бавен напредък в посока на пълно ядрено разоръжаване. Помпео настоя и за "поддържане на дипломатически и икономически натиск" срещу Пхенян.

Въпреки че процесът за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея ще отнеме време, Помпео е оптимист за нейното завършване в уговорения от лидерите на двете страни срок, предаде Reuters.

"Оптимист съм, че ще приключим с това в уговорения срок и светът ще празнува това, за което настоя Съветът за сигурност на ООН. Работата е започната. Постигането на денуклеаризация на Корейския полуостров е процес, който, вярвам, всички знаехме, че ще отнеме време", поясни държавният секретар.

Помпео заяви, че има всякаква причина да се вярва на информациите за издаването на визи от Русия на севернокорейски работници, което би било в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

"Искам да напомня на всяка държава, която е подкрепила тези резолюции, че това е сериозен въпрос и е нещо, което ще обсъдим с Москва. Очакваме руснаците и всички останали страни да се съобразяват с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да наложат санкции върху Северна Корея“, допълни още той.