Димитър Желязков (Митьо Очите), когото Турция арестува по искане на България до Интерпол, е пътувал с кола, собственост на бизнесмена и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев, каза днес заместник-главният прокурор Иван Гешев на пресконференеция.

"Това, което е установено до момента е, че лидерът на тази група (Димитър Желязков - б.р.) на 3 август в 19.09 часа е минал от Гърция в Турция", каза Гешев, цитиран от агенция "Фокус". "Т.е. няколко часа след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП "Ипсала" и влиза в Турция с лек автомобил на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас - Бенчо Бенчев".

Всички стаи в хотела, където бяха задържани Желязков и още седем души, които са му правили компания, са регистрирани на името на Бенчев и на още едно лице, добави Гешев.

Желязков, очевидно умишлено, не е регистриран в нито една от тези стаи, каза зам.главният прокурор. След анализ на показанията при разпитите специализираните прокурори ще решат да повдигнат ли на Бенчев отделно обвинение в укривателство на лице издирвано за организирана престъпна дейност, каза също Гешев.

В дома на Бенчев са намерени и неуточнени още големи суми пари и бележки от черно счетоводство за това колко пари трябва да се дадат на лидера на организираната престъпна група, добави той. 

"Има намерени множество оръжия, в момента се проверява дали са законни или незаконни", каза Гешев. "Може би в рамките на следващия ден ще стане ясно".

В момента текат десетки претърсвания и разпити на арестуваните заедно с Желязков седмина души. Сред тях беше и Несрин Узун, кмет на Руен, Бургаска област и бивш депутат от Движението за права и свободи.

Самият Желязков чака дело за екстрадиция в ареста в Истанбул. Турция експулсира спътниците му с мотива, че съпровождат международно издирван престъпник и затова опасни за националната й сигурност.

Прокуратурата търси доказателства срещу разследваните за участие в организирана престъпна група и пране на пари. Заповедите им за задържане са за 24 часа.

"Извършва се масирана проверка на целия бизнес, включително и на това лице (Бенчев - б.р.), и на Димитър Желязков, въпреки че той официално няма нищо на негово име - въпреки че живее в палат в с. Кошарица, който е на офшорка", каза Гешев. "Събираме доказателства с огромен обем, защото говорим и за немалка част и легален бизнес. За никого не е тайна, че обикновено доходите от престъпна дейност, да кажем, се изпират и се влагат в реални неща. Не е тайна за обществото лидерът на организираната престъпна  група с какво се занимава и какво държи по родното Черноморие. Явно до момента е било тайна за някои други държавни структури, но амбицията на Специалзирината прокуратура е това да приключи".

След съобщението за обиска в дома на Бенчев МВР разпространи следното видео:

 

 

Според БНТ оплаквания за рекет срещу Желязков досега са подали шестима души и броят им ще се увеличава. Гешев обеща сигурност на защитените свидетели по делото. Досъдебното производство срещу Очите е от 2016 г. Сегашната операция срещу групата му е планирана от месец и е една от най-големите по рода си у нас за последните 20 години.

Общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който също е обявен за издирване по обвинение за участие в групата на Желязков, още не е открит, но това няма да е задълго, уверен беше Гешев. Той каза, че едно от лицата издирвани от органите на досъдебното производство само се е прибрало от Испания и се е предало, след което е привлечено като обвиняем.

По-рано днес БСП се разграничи от Бенчев и местната й организация поиска той да напусне групата на социалистите в Общинския съвет, където арестуваният бизнесмен е избран от гражданската квота.