В Иран ще бъдат облекчени правилата за обмяна на валута, съобщи иранската телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Правителството в Техеран се опитва да намери противодействие на срива на иранския риал и се подготвя да се справи с подновените санкции на САЩ, поясни информационната агенция. 

Планът на властите отменя забраната върху обменните бюра да продават твърда валута по плаващ курс за цели като пътуване на граждани в чужбина.

На износителите ще бъде позволено да продават придобитата твърда валута на вносители и освен това няма да има лимит при вкарването в страната на чужда валута или злато.

Твърдата валута ще бъде достъпна на субсидиран обменен курс за доставка на основни стоки и лекарства, предвижда планът, цитиран от иранската национална телевизия. 

Междувременно Ройтерс съобщи, че властите в ислямската република са арестували седем души, сред които бивш подуправител на централната банка, по подозрение в икономически престъпления.

Това е съобщил днес по националната телевизия говорителя на съда Голамхосеин Мохсени Еджеи, предаде агенцията.

Говорителят не посочи името на банкера, но вероятно става дума за Ахмад Арагчи, за когото някои медии съобщиха, че е уволнен като подуправител на централната банка след масовото обществено недоволство и улични протести заради сриването на стойността на националната валута.

От април досега иранският риал загуби половината от разменната си стойност заради слабата икономика и силното търсене на долари от иранците, които се опасяват от тежки последици от подновените американските санкции.

Миналата седмица централната банка обвини "враговете" за сриването на валутата и бързото повишаване на цените на златните монети, а по съдебни данни вече са арестувани 29 човека по обвинения, за които се предвижда смъртна присъда. 

Еджеи каза още, че са арестувани още шест души - служител във ведомство, оглавявано от неназован вицепрезидент, петима сарафи без разрешителни и един служител в обменно бюро.