„Българската икономика се развива главоломно. Все повече чуждестранни фирми откриват свои офиси в страната. В същото време български компании завладяват чуждите пазари. София - модерната, пулсираща столица на България - се превръща в икономически метрополия на Балканите.“ Това се казва в репортаж на новинарския канал Euronews.

Измерено в числа, икономическото развитие на България изглежда така: През 2017 г. брутният вътрешен продукт на страната бе 50,4 милиарда евро, а икономиката отбеляза растеж от 3,6 процента. За същата година чуждестранните инвестиции се увеличиха с 3,8 процента, а износът на стоки донесе близо 26 милиарда евро. Какво се крие зад този успех, пита се в репортажа на Euronews?

Кой инвестира в България?

Репортерското любопитство отвежда журналинста Апостолос Стайкос най-напред в българския клон на френската компания за видеоигри „Юбисофт“. Офисът в София е открит през 2006 г., много преди България да стане толкова силен магнит за чуждестранни инвестиции. През 2006 г. работните места в софийския клон са едва 11, а днес са се разроили до 195.

„Смятаме, че може да продължим да се развиваме“, казва директорът Иван Балабанов. „България има добра образователна система и добра инфраструктура, когато говорим за ИТ-сектора. В този бранш най-важни са хората. Ако махнеш хората, остават само празни халета, компютри и кабели – нищо повече.“

Сред персонала на „Юбисофт“ София има испанци, италианци, американци и много българи.

Какво изнася България?

В репортажа си Стайкос ни представя и българската компания „Walltopia“. Създадена през 1998 г., фирмата е един от водещите производители на стени за катерене в света. „Walltopia“ е монтирала стените си в повече от 50 държави, а международният им екип от специалисти наброява 600 души.

„Всичко произвеждаме във фабриката си в Летница“ разказва Ирина Станева, инвестиционен мениджър на „Walltopia“. „Стремим се да контролираме всяка стъпка от производствения процес. Така осигуряваме високо качество. Това е много важно, когато работиш с фирми от целия свят.“

Станева вярва, че България е добро място за инвестиции.

„В сравнение с други държави, тук почти няма бюрокрация. Освен това, данъците са по-ниски. Това създава благоприятни условия за бизнес“, казва тя за Euronews.

Дойче веле.