Британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) обяви днес юридическото прехвърляне към френския си филиал на европейски дейности, които досега се контролираха от Лондон, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това се случва в момент, в който финансовият сектор ускорява приготовленията си за Брекзит.

Ейч Ес Би Си оповести тези промени чрез публикувано от филиала си във Франция комюнике, няколко часа след като публикува нееднозначни резултати за второто тримесечие.

Най-голямата европейска банка не се позовава изрично на Брекзит, а обяснява, че "подрежда дейностите си", за да продължи да обслужва по най-добрия начин клиентите си "в контекста на политическа и регулаторна еволюция в Европа".

Всъщност британският филиал Ейч Ес Би Си банк, базиран в Лондон, ще загуби контрола си над 7 европейски филиала, които ще бъдат свързани с Ейч Ес Би Си Франция в Париж. Отнася се за дейностите на банката в Белгия, Чехия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия и Испания.

Прехвърлянето ще се осъществи през първото тримесечие на 2019 година, тоест малко преди фактическото излизане на Великобритания от ЕС, което е предвидено за края на март.

Ейч Ес Би Ес уточнява, че европейските й подразделения предлагат финансови, инвестиционни и пазарни услуги на клиентите си.

Прехвърлянето на дейностите от Лондон към Париж не са неочаквани, тъй като банката предвиждаше от дълго време, че Брекзит би могъл да я накара да премести хиляди работни места в Париж.

Големите финансови институции, представени във Великобритания, имат много за губене с Брекзит, тъй като той означава края на европейския финансов паспорт, благодарение на който могат да предлагат услугите си на целия континент от централите си в Обединеното кралство.

Проектът на британското правителство за Брекзит предвижда секторът на услугите, включително финансовите, да бъде предмет на ново споразумение, което се очаква да доведе до повече бариери за банките.