Задържаните в Турция лица, сред които Бенчо Бенчев и Несрин Узун, са освободени поради изтичане на максималния срок за тяхното задържане. Това каза пред агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Към настоящия момент всички седем лица, които бяха предадени от турските власти на органите на МВР са освободени, поради изтичане на максималния срок на тяхното задържане по реда на Закона за МВР, а именно 24 часа. Същевременно Специализираната прокуратура отдели материали от своето разследване за организирана престъпна група за насилствени действия и изпрати материали на Районна прокуратура-Бургас. В рамките на 24 часа по време на задържането на 7-те лица са събрани доказателства, че част от тях са съпричастни към укриването на Димитър Желязков и в Република Турция, и в Република Гърция“, коментира Арнаудова (има такъв текст от НК - за лично укривателство, който предвижгда до 5 г. затвор, б.р.)

Предметът разследването на Спецпрокуратурата се разширява в посока на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, допълни още тя.

Според нея обаче Бенчо Бенчев, Несрин Узун и Йовчо Домусчиев (един от шофьорите, на чиито имена са регистрирани фирми, б.р.) са помагали на Димитър Желязков да избегне наказателно преследване.

„Установено е в разследването на Специализираната прокуратура, че на 3 август Димитър Желязков е преминал гръцко-турската граница, като се е придвижвал с микробус „Мерцедес“, собственост на дружество, управлявано и собственост на Бенчо Бенчев. В този микробус са били освен Димитър Желязков, самият Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев. След като са навлезли на територията на страната, са се настанили в хотел „Рамада“ в Турция. Резервациите на стаите са били направени от Несрин Узун, а трите стаи, които са били наети в турския хотел, са на имената на Йовчо Домусчиев и Бенчо Бенчев. Няма регистрирана стая на Димитър Желязков, а тези две лица, за които говоря, включително и третото, реално са осъществили действия по спомагане на извършил престъпление човек, да избегне наказателно преследване. Тези материали са отделени от разследването на Специализираната прокуратура и са изпратени на Районна прокуратура – Бургас. Тя се явява компетентна прокуратура“, каза говорителят на главния прокурор.

Пред агенцията Арнаудова поясни, че за престъпление, извършено в чужбина, компетентна е прокуратурата по местоживеене на извършителите на деянието.

„Междувременно окръжният прокурор на Бургас е създал необходимата организация и екип от прокурори от Районната прокуратура ще провеждат досъдебното производство, заедно с екип от следователи от окръжния следствен отдел на Окръжната прокуратура, тъй като престъплението е извършено в чужбина“, разясни още Арнаудова.

Пред БГНЕС Арнаудова само доуточни, че срокът, по закон, в който трябва да ни бъде върнат Димитър Желязков-Митьо Очите, е 60 дни. В момента той е още в ареста в Турция.

„Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение макар и задочно - обвинен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установен, следващата стъпка по закон и това е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие“, заяви Арнаудова.

Според говорителката на Сотир Цацаров няма как Турция да откаже да екстрадира Митьо Очите, тъй като той не е техен гражданин.

„Ние, като българска държава, не може да поставяме срокове на чужда правна система, затова ще оставим турската държава да си изпълни процедурата. Принципно законният срок е 60 дни, но дали това производство ще се развие в този период, по-кратък или дълъг не знам“, уточни говорителят на главния прокурор.