Полският министър на външните работи Яцек Чапутович осъди днес руската "агресия и окупация" на част от Грузия преди да замине за Тбилиси по повод 10-годишнината от началото на руско-грузинската война утре, предаде Франс прес, цитирана от БТА

"Заедно с грузинските власти искаме да напомним на света какво се случи през август 2008 г., нарушаването на независимостта на Грузия, трагедията на хиляди прогонени от домовете им семейства, стотиците убити и ранени", каза полският външен министър, който ще посети грузинската столица заедно с колегите си от Литва и Латвия и украинския вицепремиер Павло Розенко. "Искаме да припомним първата в следвоенната европейска история военна агресия на една страна срещу суверенна държава и продължаващата до днес окупация на нейна територия", добави Чапутович.

Той припомни "историческата визита" в Тбилиси през август 2008 г. на тогавашния полски президент Лех Качински, който заедно с колегите си от Украйна, Литва и Естония и премиера на Латвия отиде да засвидетелства солидарността си с Грузия.

През лятото на 2008 г. руската армия се намеси в Грузия в подкрепа на обявилата независимост проруска сепаратистка територия Южна Осетия, където Грузия водеше военна операция. Руските войски отблъснаха грузинските сили и можеха да превземат Тбилиси.

Постигнато бе мирно споразумение с посредничеството на френския президент Никола Саркози, но Русия призна независимостта на грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия и оттогава поддържа там военно присъствие.