Руският министър-председател Дмитрий Медведев обяви, че бъдещо решение на НАТО да приеме Грузия в редиците си, би предизвикало „ужасяващ конфликт“, предава Reuters.

„Влизането на Грузия в НАТО може да предизвика ужасяващ конфликт. Не разбирам защо биха направили това“, заяви Медведев.

Амбициите на Тбилиси предизвикват възмущение в Русия, която не иска нейните съседи да влизат в Алианса. 

През 2008 г. руските въоръжени сили влязоха в два сепаратистки региона на Грузия – Абхазия и Южна Осетия и са там от тогава, припомня "Фокус". Лидерите на НАТО обсъдиха тази година връзките с Грузия и потвърдиха намерението си някой ден да я приемат по време на юлската среща на високо равнище. 

„Това е невероятно безотговорна позиция, която заплашва мира“, коментира руският премиер.

На въпрос какво ще се случи, ако Грузия се присъедини към НАТО без Южна Осестия и Абхазия и дали има риск от конфликт, Медведев отговаря положително.

„Така е, защото Абхазия и Южна Осетия са независими държави. Надявам се НАТО да има достатъчно разум и да не предприема мерки в тази насока“, допълва той. 

Премиерът Медведев твърди в интервю пред „Коммерсант“, че разширяването на НАТО не може да не предизвика притеснения от Москва, защото военните възможности на Алианса, включително и ядрените, са насочени срещу Русия.

Той отбеляза, че НАТО „от всички страни се опитва да обкръжи Русия“, въпреки, че вече няма противопоставяне между Северноатлантическия алианс и Организацията на Варшавския договор.

„А НАТО не просто продължава да съществува, а се разширява и се стараят да въвлекат все повече страни към него. Не може да се отнесем равнодушно към това, защото никой не е отменял ядрения паритет по света, никой не е отменял това, че за военните е крайно важно да разбират съотношението между стратегическите ядрени сили на различните държави. А страните от НАТО, каквото и да не говорят нашите колеги от този съюз, въпреки това разглеждат Русия като потенциален противник. И е съвсем очевидно, че техните военни възможности, включително ядрената триада, са насочени срещу Русия“, поясни Медведев.

Според него Русия „не може да не се притеснява“ от стесняващия се около нея пръстен от страни от НАТО „защото в случая не става дума само за стратегически ядрени сили, а вече за тактическо ядрено оръжие, което при приближаване към границите на Русия получава качествата на стратегическо. Става дума и за неядрените средства, които сега, предвид, че носят високоточен характер, са способни да нанесат колосални щети“.

„С други думи разширяването на НАТО е несъмнена заплаха за Руската федерация, несъмнено предизвикателство“, обобщава руският министър-председател.