И днес продължи политическото разграничаване от зам.-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, заловен заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите в хотелска стая в Истанбул. В обясненията си по темата се оплетоха от БСП, а на представителите на ГЕРБ им се наложи да парират атаки за връзки на Бенчев с премиера Бойко Борисов и за разпънат политически чадър. В сутрешния блок на бТВ изява намериха Атанас Зафиров от ръководството на БСП, депутатът от ГЕРБ Тома Биков, а на финала по телефона се включи и шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова.

Това, което се разбра от настаналата какафония, бе, че Бенчев се е издигнал до поста в общинския съвет под плаща на колективната безотговорност и по предложение на... пенсионерите в областта и че ако е давал на левицата десетки хиляди левове за предизборната кампания за местния вот през 2015 г., то е било за собствено ползване.

Широко затворени очи

В студиото бившият депутат от левицата от Бургас, координатор на областния съвет на партията, сега част от Изпълнителното бюро на БСП, Атанас Зафиров подхвана отричането от Бенчев, избран с листата на левицата за общинар:

"Говори се за "общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев" - той не е член на партията, избран е с нейната листа, но и с гласовете и на ГЕРБ".

Зафиров коментира и думи на червен общинар от ден по-рано, че Бенчев е подпомогнал кампанията на червените с 20 000, 30 000, 50 000 лева.

"Такива граници... най-малкото говори за неосведоменост. Той (общинският съветник) явно битува на някакви градски легенди - има такава опорна точка и спекулация, че едва ли не г-н Бенчев е основен спонсор и БСП ще рухне без него... Той дава 70 лева на месец, колкото и останалите от групата съветници на БСП", посочи Зафиров. 

И се впусна в разсъждения откъде може да идват слуховете за тези десетки хиляди левове дарения.

"Немалка част от съветниците правят паралелни мажоритарни кампании, тези кампании не се контролират добре, в т.ч. от партиите. Предполагам, само предполагам, че е финансирал собствената си кампания - билбордове и всякакви други активности. Това беше мащабна мажоритарна кампания. Ако е давал средства, това го е правил в лично качество", посочи Зафиров.

- Пред затворените очи на БСП ли? - попита водещата.

- Какво значи затворените очи на БСП?! Той е кандидат на БСП в листата, който е водил мажоритарна кампания. Ако е харчил такива средства, той да обясни. Такива пари в касата на БСП няма!

Попитан как левицата е припознала Бенчев като свой кандидат за общинар през 2015-а, Зафиров подхвана обяснението:

"Той е общински съветник от БСП от 2011 г., преди това от друга формация. Солиден човек, добре познат в Бургас човек, допреди тази случка никой не е имал основание да се съмнява в неговия морал. Това е колективно решение, след широки разговори на общинските структури. Аз съм участвал в процеса, но одобрението е на местните структури.

Беше предложен от редица пенсионерски организации, препоръчан. Г-н Бенчев е известен със своята благотворителност в пенсионерските клубове. Той е левомислещ човек."

Една съседка ми каза

След което Зафиров премина в настъпление. Той използва публикация на бившия червен депутат Георги Кадиев от вчера, в която Кадиев разказва как Бенчев му е споделил, че премиерът Бойко Борисов още като главен секретар на МВР е бил гост в дома му. По това време Цветан Цветанов (днес зам.-председател на ГЕРБ) чакал отвън.

"Включително днешният премиер е гостувал в неговата къща като главен секретар на МВР, а Цветан Цветанов е чакал отвън при охраната. Така че задавайте въпросите на правилните хора", обърна се Зафиров към водещата.

Тя обаче настояваше да научи знаела ли е левицата за бизнеса на Бенчев, в т.ч., че през 2016 г. влиза в собствеността на охранителната фирма АРКУС, в която самият Димитър Желязков е заявявал, че работи.

- БСП отговорна сериозна партия ли я? Прави ли медиен мониторинг? - попита водещата.

- Вижте, г-н Бенчев не е вял знамето на своята активност. Г-жа Румяна Бъварова в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи казва в Народното събрание - "няма политически чадър над Димитър Желязков" и има само легален бизнес - не отговори по същество Зафиров.

- Работодател ли е Бенчев на Димитър Желязков? - опита пак Мария Цънцарова.

- Намесването и фиксацията към БСП е некоректно, неморално и има друга цел. Атаката по нас е по простата причина, че уплашихме нашите опоненти със събитието на Бузлуджа и с този стратегически документ... ("Визия за България", б.р.).

Президентът къде е ходил

За да опонира на госта, в студиото от Бургас бе включен депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Който коментира:

"Предполагам, че, освен че сме направили г-н Бенчев общински съветник, сме го накарали и да отиде с Очите в Истанбул, защото сме се уплашили от Бузлуджа."

Биков за първи път чувал Бойко Борисов да е гостувал в дома на Бенчев. "Аз за пръв път чувам, можете да питате него", лаконичен бе той. Но в същия стил зададе въпрос:

"Да попитам аз президентът Румен Радев гостувал ли е на г-н Бенчев и г-н Бенчев участвал ли е в неговата кампания?"

От студиото Зафиров трябваше да признае:

"Агитирал е за избора на президента Радев."

Дайте факти

В този момент Румяна Бъчварова поиска да се включи по телефона, за да опровергае "цитатите" отпреди две години от трибуната в Народното събрание.

"Изумявам се как представител на БСП, уж сериозна партия, може да спекулира така. Въпросът в парламента беше има ли политически чадър от страна на ГЕРБ и аз напълно отрекох. Нека БСП не правят такива спекулации, просто няма да им помогне. Това са извадени от контекста цитати", посочи Бъчварова.

Но Зафиров загадъчно намекна за връзка между ГЕРБ и АРКУС:

- Получавала ли е тази фирма поръчки за охрана на училища в община с кмет ГЕРБ?

- Дайте факти! - ядоса се Бъчварова.

- За коя община говорите? - опита се да научи повече и водещата.

- Задавам въпрос.

- Правите внушения - посочи Цънцарова.

Все пак в настаналата какофония тя успя да попита и Бъчварова знае ли за частни визити на Борисов при Бенчев.

"Аз нямам такава информация. Откакто работя за г-н Борисов, знам, че той не ходи в частни домове", посочи шефката на премиерския кабинет.

И с това бе сложен край на разговора.