Канадският външен министър Кристия Фрийланд заяви, че страната й винаги ще защитава човешките права, реагирайки за първи път на обявеното от Саудитска Арабия експулсиране на канадския посланик в Рияд заради "намеса във вътрешните работи", съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Нека нещата бъдат ясни (...) Канада винаги ще защитава човешките права в Канада и по света, а правата на жените са човешки права", заяви Фрийланд при откриването на конференция за равенството на половете във Ванкувър вчера.

"Ангажиментът на Канада да постави правата на човека в центъра на външната си политика привлече вниманието през последните дни", добави тя и обясни, че има предвид експулсирането на посланика на Канада в Саудитска Арабия", добави тя.

Вчера Канада изрази безпокойство и поиска обяснения от Рияд за експулсирането на посланика й, предприето в отговор на призивите на Отава за освобождаване от затвора на правозащитници, сред които известната активистка Насима ал Сада и Самар Бадауи, сестрата на хвърления зад решетките саудитски блогър Раиф Бадауи. 

Саудитска Арабия освен това извика посланика си в Канада "за консултации" и реши да замрази всички нови сделки, свързани с инвестициите и търговията с Канада. Рияд прекрати и програмите си за университетски стипендии за гражданите си в Канада и обяви намерението си да ги пренасочи към други страни, включително САЩ, Великобритания и Япония.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр вчера разкритикува призивите на Канада за освобождаването на арестувани активисти на гражданското общество и заяви, че позицията на Отава била изградена върху "подвеждаща информация".

"Кралство Саудитска Арабия не се намесва във вътрешните работи на други държави и няма да приеме никакви опити за намеса в нашите вътрешни работи", написа министърът в Туитър. 

Междувременно Саудитската държавна авиокомпания Саудиа съобщи в официалния си акаунт в Туитър, че прекъсва полетите за и от Торонто, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Това е поредната от серията мерки, които кралството обяви днес в разгара на дипломатическия си спор с Канада.

Вчера Саудитска Арабия замрази всички нови инвестиции и търговски сделки с Канада, след като Отава призова Рияд да освободи от затвора двама правозащитници. 

Саудитското министерство на външните работи обяви, че страната няма да толерира намеса във вътрешните си дела и чуждестранен диктат.