Развалени яйца, животински "бълвоч", разлагащи се трупове - въпреки зловонието, разнасящо се от подобни източници, хората продължават да си задават въпроса коя миризма е най-отвратителна.

Отговор на питането дава сайтът "Сайънс алърт", позовавайки се на проучвания, отредили видно място сред най-големите миризливци на планетата Уран и плода дуриан.

Скорошно проучване установи, че планетата "ухае" на развалени яйца. Причината? Изобилието от сероводород в атмосферата й.

Небезизвестният зловонен плод дуриан пък изпуска толкова отблъскваща миризма, че наскоро доведе до масова евакуация в Университета на Мелбърн. Вместо теч на газ, както допуснаха притеснени студенти, се оказа, че зловонието идва от развален дуриан и се разнася из помещенията през климатичната система.

Миризмата на плода дуриан доведе до масова евакуация в Австралия.

"Ароматът" си плодът дължи на 44 активни "миризливи" съединения, припомнят учените.

Цветът на растението Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) не само е най-едрият в света с диаметър един метър, но се слави и с отблъскващото си ухание - микс от гниеща плът, риба и спарени чорапи, с което привлича опрашващи я насекоми.

Отблъскващата миризма на рафлезията привлича насекоми.

Рафлезия арнолди не отстъпва по зловоние на аморфофалуса (Amorphophallus titanum), известен като "трупно цвете", с тази разлика, че тя "радва" с него веднъж на няколко месеца. За сравнение - трупното цвете цъфти веднъж на десетилетие. 

Френското сирене Вийо Булон (Vieux Boulogne), ароматът на което се сравнява с миризмата на краве подопашие, веднъж е подложено от учен на тест с електронен нос. Джаджата, предназначена да открива инфекции на пикочната система и туберкулоза, отчита положителен резултат. 

При разкопки в град Оденсе, Дания, археолози се натъкват на отходно място от 14-и век, чието съдържание разнася зловоние дори седемстотин години по-късно.

Не се оставяйте на четирипръстия мравояд да ви заблуди със симпатичната си муцунка. Ако се осмелите да го доближите, ще съжалявате горчиво. Или по-скоро миризливо. За да се пази от натрапници, въпросното животно изпуска "аромат" между пет и седем пъти по-силен от този на нарочения за пръв миризливец скункс.

(БТА)