Премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира факта, че покрай ареста на Димитър Желязков – Митьо Очите, бе задържан и Бенчо Бенчев, зам.-председател на общинския съвет на Бургас, избран от квотата на БСП.

"Това най-малко ме интересува. Има кой да си отговаря - голяма партия, винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи е веднага гонене, махане и готово. Местните организации винаги могат да направят някоя беля", обясни Борисов.

Той инспектира днес строителството на магистрала "Хемус"  в участъка между Ябланица и Боаза в компанията на регионалния министър Николай Нанков.

"Върви мащабно строителство и така както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 година "Хемус" ще е готова", заяви Борисов.

Той поясни, че в момента се изгражда най-трудния участък, за който се изисква огромен труд и капацитет.

"Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи", обясни Борисов.

Той изтъкна, че на 15 август предстои да започне строителството от Белокопитово до Търговище, като междувременно ще стартират тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново.

Попитан за магистрала "Струма", Борисов каза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански. 

Борисов изрази надежда участъка между Ябланица и Боаза да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г. Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между пътен възел "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство.

"Те другите не харесват магистрали, те си правят магистрала до Правец. Трудно е, докато вкараме багерите, иначе започват всеки ден – като пчелички. "Хемус" не го е имало и няма да го има, ако не е ГЕРБ заедно с Патриотите", каза Борисов.

Той коментира и че, "мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура". Премиерът добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини. По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове.

"В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години. Всички системи имат нужда от повече финансиране", каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда - за КТБ, за руските реактори и за американските централи.

 

"Това са две магистрали "Хемус", изчисли премиерът.

Ето какво отчете той и във фейсбук.

"Днес инспектирах строителството на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, който се надявам да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г. В проверката участваха и министър Николай Нанков, и председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов. Изпълнени са 30% от предвидените строително-монтажни работи по участъка, който се финансира от държавния бюджет. Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между п.в. „Боаза“ и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство. В момента се извършва препроектиране, за да се избегне изграждането на сложните съоръжения. Трасето ще бъде удължено с 2 км, но се спестяват около 300 млн. лв."