САЩ ще позволява употребата на азбест в случай на "съществена нова употреба", реши днес федералната Агенция за защита на околната среда, съобщи СиЕнЕн.

Азбестът е сред най-известните доказани карценогени, употребата му заради противопожарните му свойства е довела до хиляди случаи на рак на белите дробове и мезотелиома, вид раково заболяване, асоциирано единствено с азбеста. Производител номер едно в света е Русия.

Междувременно "Вашингтон пост" съобщи за руския производител "Уралазбест", който се рекламира с лицето на американския президент Доналд Тръмп. На балите с продукта стои лицето му с надпис:

"Одобрено от Доналд Тръмп, 45-ти президент на САЩ."

Тръмп е известен с подкрепата си за употреба на азбест. Той обяви през 2012 г., че Световният търговски център е нямало да изгори, ако не е бил премахнат азбеста от него. Бившият назначен от него шеф на Агенцията за защита на околната среда Скот Пруит също защитаваше азбеста. 

От веществото всяка година умират 40 000 души само в САЩ, хиляди успешно съдят строителя за употребаха му. Страната е единствената в първия свят, която не е забранила употребата му напълно, но доскоро бе сериозно ограничена. 95% от азбеста, който все пак се ползва в САЩ, идваше от Бразилия, но те забраниха производството. Останалите 5% са с източник Русия.

Миналата седмица администрацията на президента взе решение да разреши употребата на неоникотиноидни пестициди, които редица проучвания свързват с намалявашите популации на пчелите. Забраната беше въведена преди две години.

Проучване на "Грийнпийс" например показа, че неоникотиноидите могат да бъдат свързани също с намаляването на пеперудите, птиците и водните насекоми.