"Брекзит" без сделка между Лондон и Брюксел би имал значителни последствия върху индустрията и на двете страни. Сред пострадалите ще бъде и... британският сандвич.

На пръв поглед това изглежда най-простият за приготвяне обяд - шунка, сирене, маруля и домат между две филийки хляб. Но всъщност веригата на доставките на тези продукти е почти толкова сложна, колкото за частите и суровините за автомобилната индустрия например.

Над четири милиарда сандвича годишно си купуват британците от магазините, пише "Политико". Няма как да се изчисли колко си приготвят вкъщи.

Хлябът за тях обикновено се произвежда в Обединеното кралство. Ако обаче Лондон и Брюксел се разделят без споразумение за свободна търговия, върху останалите продукти, които се внасят главно от страни от ЕС, ще бъдат наложени мита, които ще ги направят много по-скъпи. Проверките на границите ще забавят доставките, което ще е проблем особено при бързоразвалящите се продукти. В крайна сметка за британците ще стане по-трудно и по-скъпо дори да си направят сандвич, пише "Политико".

Сиренето

Великобритания внася над 60% от сиренето, което британците изяждат, от Ирландия. Според асоциацията на ирландските млекопроизводители Обединеното кралство е внесло 78 000 тона, или 82% от целия внос на сирене чедър от страната през 2016 г. Голяма част от него се използва именно от производителите на сандвичи.

Ако Великобритания излезе от Евросъюза без споразумение, чедърът трябва да бъде обложен с мита, които според правилата на Световната търговска организация са около 1670 евро за тон.

"Чедърът струва около 3000 евро за тон. С такива мита няма да можем да продадем грам от него във Великобритания", казва Конар Мълвихил от асоциацията на ирландските млекопроизводитли.

Месото

Доставките на бекон и шунка също са в опасност. Шейсет на сто от консумираното във Великобритания свинско месо се внася от европейски държави.

"Европейският съюз осигурява на практика всичкото свинско месо, което се внася в Обединеното кралство, защото митата за внос от трети страни са много високи", пише в доклада на Съвета за развитие на земеделието и градинарството за влиянието на "Брекзит" върху индустрията.

Митата, които Световната търговска организация предвижда за вноса на свинско месо, са между 172 и 1494 евро за тон. Освен това проверките по границите ще отнемат часове, ако Брюксел и Лондон не постигнат споразумение.

"Брекзит" заплашва и доставките на риба тон, която е на трето място сред внесените риби по количество и се очаква рязко да поскъпне, ако бъдат наложени мита за вноса от ЕС.

Доматите

Според Асоциацията на британските производители на домати в Обединеното кралство сега се изяждат около 500 000 тона домати годишно и търсенето се увеличава.

Местните производители не могат да задоволят търсенето - те осигуряват под 100 000 тона домати, тоест около 80% от доматите, които британците ядат, идват от чужбина - най-вече от Испания и Холандия.

Освен това те трябва да се придвижат бързо до потребителите, защото се развалят лесно. С евентуалните гранични проверки това няма да бъде гарантирано. За разлика от забавянията.

Марулята

Зелената салата може също все по-рядко да се вижда в британските сандвичи, особено през зимата. Според британските власти през 2017 г. са внесени 192 500 тона маруля основно от Испания.

Британските фермери са произвели 13 500 тона.

"Между октомври и април основната част от зелената салата в британските магазини идва от Испания", казва Дитер Лойд, говорител на Асоциацията на производителите на зеленчуци. "Колкото по-сложна е веригата на доставките, толкова повече ще плащаме за по-малко свежи продукти в магазините."