Връщането на санкциите е утежнило икономическите проблеми на Иран, хвърляйки в паника националната му валута, това пише британския в. "Гардиън" за въвеждането на американски санкции срещу Техеран от президента Доналд Тръмп.

Налагането на санкциите съвпада и с улични протести, породени от недоволство от икономическата ситуация, липса на социални и икономически свободи и засилващи се предизвикателства в сферата на околната среда, станали причина за предупреждения, че Иран е на ръба на политическа и икономическа пропаст, коментира изданието.

Тръмп подписа указ за връщане на санкциите срещу Иран - решение, за което ЕС изрази "дълбоко" съжаление, пише "Индипендънт". Вестникът отбелязва, че правителството на президента на САЩ упражнява натиск върху отделни страни да спазват санкциите и да спрат напълно вноса си на петрол от Иран. Много страни, сред които Индия, вторият по големина вносител на ирански петрол след Китай, започнаха да намаляват обемите, които купуват, отбелязва вестникът.

"Индипендънт" пише, че освен санкциите правителството на Тръмп води и пропагандна война срещу Иран. Изданието отбелязва и че американските власти твърдят, че не водят политика на смяна на режима, а искат да накарат иранските власти "да си променят поведението".

"Вашингтон пост" коментира, че заради санкциите ясно са изпъкнали различията между САЩ и съюзниците им. Европейците, които са част от споразумението за иранската ядрена програма, заявиха, че ще защитят своите компании от правни последици от санкциите и ще работят за това да се запазят достъпът на Иран до финансовата система и износът му на петрол и газ, които формират сериозен дял от приходите му, пише изданието.

Вестникът допълва, че новината от вчера за подновяването на санкциите изглежда изключва възможността за среща скоро между Тръмп и иранския президент Хасан Рохани, макар и двамата да са заявили, че са отворени за преговори.

"Ню Йорк таймс" коментира, че санкциите са засилили натиска върху Иран, но са влошили отношенията с Европа. Безсилието на европейските лидери да парират американските санкции само е увеличило разединение, съществуващо по редица въпроси, включително НАТО, имиграцията и отношенията с Русия, и това о може да навреди на полаганите в момента усилия да се намали напрежението в областта на търговията, пише вестникът. Санкциите може допълнително да раздразнят Китай и Индия, които имат съществени икономически отношения с Иран, допълва "Ню Йорк таймс".

"Файненшъл таймс" отбелязва, че решението да бъдат върнати санкциите е поредният важен етап от опитите на Тръмп да развали споразумението за иранската ядрена програма, датиращо от времето на Обама, което новият президент нарече "ужасяващо и едностранчиво".