Най-общо станахме жертва на изключителната доброта, която носи в себе си моят много добър приятел г-н Бенчо Бенчев.

Така бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който бе задържан заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите в Истанбул, обобщи как той и зам.-председателят на общинския съвет в Бургас са се озовали в "лоша компания". Както е известно, Узун и Бенчев бяха задържани заедно с Очите и съратниците му, изпратени в България и впоследствие пуснати след снети показания. Не е изключено обаче да попаднат под ударите на закона като "укриватели". 

Днес Узун свика специален брифинг в Бургас, като предварително уточни, че нямало да отговаря на въпроси. Впоследствие обаче се видя принуден да отговори на два. От разказа му трябваше да се разбира, че с Бенчев паднали невинна жертва на обстоятелствата - да се озоват случайно на мястото на ареста. Защо общинарят е резервирал трите стаи, в които са се приютили Очите и компания, Узун не пожела да каже. Било във връзка с "добротата".

"Именно във връзка с неговата доброта попаднахме на място и в ситуация, при коятпо беше задържан български гражданин, издирван с червена бюлетина на Интерпол", посочи Узун.

И разказа:

"Бях помолен от моя добър приятел да запазя на негово име хотел в Истанбул. Бях в среща тогава, не сме коментирали за какво, само да му запазя три стаи. Резервирах и дотам. А защо се оказах аз там - не е вярно, че съм бил в същия хотел, едва ли не в същата стая. Бях се настанил в друг хотел, в друг квартал, по друг повод."

Двамата с Бенчев били на вечеря, продължи Узун. И вместо да го остави да се прибере с такси, го взел с колата си. "Понеже ми е много добър приятел", уточни той. Пристигайки пред хотела на Бенчев ("Рамада"), видели ареста. Били помолени в последствие от турските власти да изяснят обстоятелствата, поради които са се намирали там. Не са били арестувани, твърди Узун. После българските власти помолили турските да ги изпратят в България, за да уточнят същите обстоятелства.

Намесени били само защото Узун говори турски език.

На въпрос, целящ да се уточни как турските власти са установили кой какъв език говори само като са видели двама невинни, слизащи от колата, Узун посочи:

"С българска регистрационна кола, с която пътува Бенчо Бенчев и заради това..."

Последното ротиворечи с казаното по-горе - че Узун е решил да закара своя добър приятел с автомобила си до хотела.

После бившият депутат от ДПС разказа за здравословното състояние на Бенчев:

"Преди малко се чух с Бенчев, за съжаление е в много тежко здравословно състояние. Не знам дали знаете, но той е инвалид 95% и искам да помоля всички за милост към него".

По думите му двамата често отскачали по повод здравето на Бенчев до Истанбул.

ДПС още няма коментир по темата. Но Узун днес предложи свой:

"Възмутен съм от коментатори и писания, които се опитват да свържат случая с партията, чийто народен представител съм бил. Аз вече десета година не съм в активната политика и може да съм се ориентирал към друга партия. Възмутен и огорчен съм от въображението на журналисти и анализатори".

"Благодаря на тези, които се разкриха, че са били около мен явно само когато са имали някакъв интерес", допълни ексдепутатът, без да визира кои са тези хора.

На финала посочи, че в началото не разбрал какво е правили Бенчев с Желязков в един хотел. По-късно разбрал, но нямало да комементира.