Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) иска да се анулира приема по схемата "Училищен плод" и да се промени наредбата за прилагането й в училищата, обяви днес председателят й Чавдар Маринов. 

Според членовете на асоциацията последните промени в наредбата за прилагане на "Училищен плод", които целяха да осигурят предимство на млекопроизводителите при доставките за училищата, ще създадат огромни проблеми в доказването на произведените плодове и зеленчуци. Причината е, че с тях се дава предимство и на останалите фермери, произвеждащи плодове и зеленчуци, да имат достъп до тези поръчки.

От Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) отчитат и съществени пропуски при контрола в наредбата, които ще доведат до корупционни практики и превръщането на търговците в "мними" фермери, само за да получат предимство и да влязат в онези 33% от доставките, заделени само за земеделски производители.

Чрез Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко", се получават предпоставки за изкуствени условия, които облагодетелстват определени субекти, обясни Маринов.

По думите му наредбата не дава приоритет на българските земеделци, тъй като никъде не е записано, че плодовете и зеленчуците трябва да са български или да са доставени от български земеделски производители. От асоциацията настояват това изрично да се запише.

Кандидатстването по схемата е приключило на 6 август. Маринов посочи, че един от кандидатите е търговец, регистрирал две юридически лица като земеделски производители и е заявил, че може да покрие 217 000 деца, т.е. 44% пазарен дял, което е господстващо положение.

Според Маринов от заявените площи и добиви е видно, че този кандидат няма да може да произведе нужното количество и от едното земеделско юридическо лице ще ги търгува към другото, а откъде ще взима плодовете и зеленчуците никой не знае.

По думите му в такива случаи търговците взимат продукция от страни от ЕС като Полша или страни извън ЕС. Опасност има, когато продукцията е от страни извън ЕС, защото стандартите там са различни от тези на общността.

От асоциацията настояват за българските деца да бъдат гарантирани български плодове и зеленчуци. Те искат Държавен фонд "Земеделие" да обследва всеки земеделец за капацитет и фонд "Земеделие" да осигури система за наблюдение, като за всеки производител се правят проверки чрез Идентификационната система за администрация и контрол ИСАК за минималните количества домати, краставици, ябълки и други. Производителите трябва да докажат подобни количества, за да имат достъп до търговете за доставки в училищата.

В сигнал до премиера Бойко Борисов, до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, до Държавен фонд "Земеделие" и до Българската агенция по безопасност на храните асоциацията посочва проблема и подозренията за злоупотреби по схемата "Училищен плод". 

Асоциацията настоява приемът по схемата да се анулира и да се проведе нов. Те искат да се промени наредбата, да се впише условието - доставяните по схемата плодове и зеленчуци да са български или да са доставени от български земеделски производители. Друго предложение е да се премахнат всички приоритети по схемата, но търговците да се задължат да купуват от български земеделски производители. 

Не искаме да бламираме схемата "Училищен плод", заяви Маринов. Според него има време да се направят промени, така че да се гарантират равни права за българските производители.