През май сирийските власти тихомълком започнаха актуализацията на гражданските регистри, като обявиха за починали хиляди задържани или безследно изчезнали от началото на седемгодишния конфликт. В повечето случаи роднините едва сега са известени, че близките им са загинали още в началото на конфликта през 2011 година.

До такава информация достига и семейството на сирийския активист Яхя Шурбаджи.

Шурбаджи е арестуван през септември 2011 г. Той е сред основните организатори на първите мирни протести в предградията на Дамаск срещу сирийския президент Башар Асад. Едва наскоро на семейството му било известено, че според регистъра, обновен по-рано тази година, Шурбаджи е починал на 15 януари 2013 г. Неговите роднини не са единствените, които получават подобни известия. Местните власти обявяват наведнъж над 5000 политически затворници за починали, казва за ДВ Даяна Семайн от "Амнести интернешънъл".

"Някои семейства и преди са получавали известия за смърт на техни близки, но броят на тези известия никога не е бил толкова голям, колкото сега", посочва Семайн.

Живот след смъртта

Докато сирийското правителство тепърва предстои да коментира скорошните актуализации, местни експерти тълкуват този негов ход по различни начини. Според бившия сирийски затворник Мохамад ал Абдала, вероятната причина за масовото обновяване на гражданските регистри е т. нар. Закон номер 10, обнародван в началото на годината. Той позволява на правителството да одържавява собственост, към която не са предявени претенции. Съгласно тази мярка след официално уведомление от държавата ищците разполагат само с 30 дни, за да предоставят документи за собствеността, след изтичането на този срок тя минава в ръцете на общинските власти. "Именно от правните регулации зависи как би могъл да протече животът на семействата в бъдеще, при положение че броят на безследно изчезналите е огромен. Както е известно, когато някой се води за безследно изчезнал, роднините трудно могат да представят документи за собствеността", казва Ал Абдала пред ДВ.

Турки ал Хасан, политически анализатор в Дамаск и бивш бригаден генерал, е на мнение, че актуализациите на гражданските регистри са в интерес на сирийското правителство, след като режимът на Асад си възвърна контрола върху ситуацията в страната.

"Така се изясняват правата на починалите и техните близки. И това служи като доказателство за стабилност в страната", посочва Ал Хасан. 

Получаването на известие за нечия смърт, уви, е не краят, а началото на едно дълго ходене по мъките. Според сирийското законодателство семействата имат срок от един месец, за да подадат заявление за смъртен акт. Без него те не са в състояние да уредят нито един правен въпрос, касаещ починалия роднина. Ако близките не подадат молба в указания срок, се наказват с глоба от около 70 000 сирийски паунда (около 140 евро).

Според Ал Абдала "гражданският регистър информира семействата, че глобата ще бъде приложена стриктно и че трябва да подадат заявления за издаване и получаване на смъртен акт в рамките на един месец; това се смята за доказателство, че правителството иска хората бързо да се сдобият с необходимите официални документи".

Какво цели ходът на Дамаск?

Според някои ходът на Дамаск е още по-стратегически. Адвокатът Нура Гази смята, че така сирийският режим подсигурява крайната си победа в конфликта. "Режимът издава тези известия, защото вече се вижда като победител. Но това донякъде има за цел да тероризира хората, унищожавайки символите на мирната революция".

Фадва Махмуд, роднина на задържан, също заявява пред ДВ, че "тези известия отправят едно ясно послание и то е, че досието на затворника е затворено завинаги, че няма начин да бъде отворено отново и отговорните за смъртта няма бъдат преследвани".

Пратеникът на ООН Стефан де Мистура, който посредничи в разрешаването на сирийския конфликт, повдигна въпроса за задържаните и/или безследно изчезнали сирийци. Той каза, че съдбата им трябва да бъде изяснена, за да може по този начин да се стигне до политическо решение.

Тъй като конфликтът отслабва, а Дамаск продължава да отбелязва военни победи в цялата страна, някои сирийци, включително и бившият затворник Ал Абдала, вярват, че режимът се опитва да си измие ръцете от отговорността за хилядите жертви, преди да седне на масата за преговори. “Това е начинът, по който сирийското правителство се справя с проблемите”, заключава Ал-Абдала.

"Дойче веле"