Турската лира повиши стойността си днес, след като достигна рекордните 5.42 спрямо щатския долар на 6 август, отбелязвайки най-големия си спад от 5.5 процента за 10 години.

Лирата се търгуваше при курс от 5.26 за един щатски долар в началото на търговията, след като стана известна новината за предстояща двудневна среща между турска делегация и американските партньори във Вашингтон. CNN Turk обяви, че делегация от турски официални лица ще пътува във Вашингтон и че САЩ и Турция са постигнали предварителни споразумения по определени въпроси, без да съобщава повече детайли.

Напрежението между съюзниците в НАТО нарасна по няколко теми, вариращи от различията в политиките по отношение на сирийския конфликт до арестувания американски пастор Андрю Брънсън и неудовлетвореното искане на Турция за екстрадирането на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен, че е ръководел неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция. Гюлен живее в американския щат Пенсилвания от началото на века.

Освен това на 3 август Вашингтон съобщи, че преразглежда безмитния достъп на Турция до пазара в САЩ, което може да засегне турския износ от $1.7 милиарда.

След спада на турската лира на 6 август, турската централна банка отстъпи и разхлаби горната граница на задължителните резерви на банките, увеличавайки ликвидността с 2.2 млрд. долара. Въпреки този ход обаче лирата спадна до рекордно ниско ниво спрямо еврото, като удари 6.16 лири за евро.

Турската валута е загубила 27% от стойността си тази година.